«Κέντρα ικανοτήτων» στην ελληνική οικονομία

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων για τη δημιουργία και λειτουργία «ΚΕΝΤΡΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για φορείς που διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία και έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε τομείς της Ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες.

Έως τώρα σε 17 ανέρχονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης από ισάριθμες υπό σύσταση νομικές οντότητες, μέτοχοι των οποίων είναι οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, επιχειρήσεις και λοιποί φορείς, με συνολικό προϋπολογισμό 30,89 εκατ. ευρώ που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης.

Η Δράση, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘‘Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία’’ (ΕΣΠΑ 2014 -2020).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση γιατί όταν αναλάβαμε στο Υπουργείο τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας όλοι θεωρούσαν ότι δράσεις όπως τα Clusters Καινοτομίας, τα CompetenceCenters αλλά και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, ήταν καταδικασμένα να προκηρυχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Σήμερα, έχουμε ήδη 25 εγκεκριμένους Φορείς Αρωγούς για να προχωρήσουν στη συγκρότηση Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας και παράλληλα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος για την σύσταση Κέντρων Ικανοτήτων.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό στη χώρα που καλύπτει πραγματικές ερευνητικές ανάγκες των παραγωγικών φορέων σε κρίσιμους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Καλύπτεται συνεπώς ένα σημαντικό κενό, φέρνοντας πολύ πιο κοντά τους Φορείς Έντασης Γνώσης και Καινοτομίας (Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ) με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ο οποίος βλέπει μακριά».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Δρ Αθανάσιος Κυριαζής είπε:

«Η ΓΓΕΤ και στελέχη της, όταν τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν και να προκηρύξουν τη σχετική πρόσκληση, υπερέβαλαν εαυτόν. Συνεργάστηκαν στενά με τη Διαχειριστική Αρχή ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και τη ΜΟΔ ΑΕ που έχει την τεχνική υποστήριξη και κατάφεραν να φέρουν μία πολύ δύσκολη αποστολή σε πέρας αφού οι συνεργαζόμενοι φορείς σε κάθε πρόταση, Ερευνητικοί Φορείς και επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αιτήσεις, συνθέτουν μεγάλα, σύνθετα και πολλά υποσχόμενα σχήματα Ε&Τ συνεργασίας. Τους ευχαριστώ όλους για το άρτιο αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει σύντομα και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα».

 Παρατίθενται συγκεντρωτικά στοιχεία των προτάσεων που υποβλήθηκαν:

Α) Ανά Κατηγορία Περιφέρειας

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αριθμός ΥποβληθεισώνΠροτάσεων ΑιτούμενηΔημόσια Δαπάνη (€)
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα

9  9.221.286,18
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη

2  1.282.539,48
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Αττική

3  3.810.412,50
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

Στερεά Ελλάδα

3  4.087.150,00
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:

Νότιο Αιγαίο

 –
ΣΥΝΟΛΟ 17 18.401.388,16

 

Β) Ανά Θεματικό Τομέα

Θεματικός Τομέας RIS3 Αριθμός Υποβληθεισών Προτάσεων
Υλικά – Κατασκευές 3
Πολιτισμός, Τουρισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες 2
Αγροδιατροφή 4
Υγεία & Φάρμακα 3
Ενέργεια 1
Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) 4
ΣΥΝΟΛΟ 17

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημείο αναφοράς το Συνέδριο του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων διοργάνωσε το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου το «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017», αναβιώνοντας και επαναπροσδιορίζοντας το θεσμό. Κοινή διαπίστωση όλων όσων παρακολούθησαν το Συνέδριο, την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Metropolitan, ήταν ότι αυτό υπήρξε σταθμός, ανέβασε το επίπεδο, απέσπασε μόνο ενθουσιώδη σχόλια και[…]

Περισσότερα »

Σκλαβενίτης: Διάψευση δημοσιεύματος περί πώλησης της εταιρείας

Η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης με σημερινή της ανακοίνωση διαψεύδει “κατηγορηματικά και απόλυτα σημερινό δημοσίευμα περί συμφωνίας με γαλλική αλυσίδα για την πώληση οποιουδήποτε

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *