Κίνα: Αναδάσωση έκτασης 16,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σχέδια για την αναδάσωση 16,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων το 2018, έκταση περίπου ίση με τη μισή επικράτεια της Ελλάδας.

Με την κυβέρνηση Τραμπ να ακολουθεί επιθετικά αντιπεριβαλλοντική πολιτική, η Κίνα εκμεταλλεύεται τη στιγμή και προσπαθεί να εδραιωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η Κρατική Διοίκηση Δασών της Κίνας εργάζεται για την αύξηση της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας από 21,7% σε 23% έως το 2020, και στη συνέχεια σε 26% μέχρι το 2030.

Το φιλόδοξο έργο αναδάσωσης θα αποτελέσει προϊόν συνεργασίας μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και ομάδων του εσωτερικού και του εξωτερικού με την κατάλληλη τεχνογνωσία.

«Οι εταιρείες, οι οργανώσεις και τα άτομα που ειδικεύονται στην οικολογική εργασία είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην μεγάλη εκστρατεία οικολογικού σχεδιασμού της χώρας», δήλωσε ο Ζανγκ Τζιανλόνγκ, επικεφαλής της δασικής διοίκησης. «Η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικού κεφαλαίου θα έχει προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Το έργο αναδάσωσης της τελευταίας ανακοίνωσης δεν είναι το μοναδικό που πραγματοποιείται στην Κίνα σήμερα. Η στρατηγική της φύτευσης δένδρων χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καταπολέμηση της απερήμωσης στην έρημο Γκόμπι, με μεικτά αποτελέσματα. Το πιο πρόσφατο έργο αναδάσωσης μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιτυχία, δεδομένου ότι επικεντρώνεται στη φύτευση σε περιοχές που είναι ήδη κατάλληλες για τη φιλοξενία δασών.

Αφού η Κίνα κήρυξε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για τη ρύπανση το 2014, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών. Το 2018, τα δέντρα θα φυτευτούν κυρίως στην βορειοανατολική επαρχία Χεμπέι, στην επαρχία Τσινγκχάι στο οροπέδιο του Θιβέτ και στην έρημο Χανσαντάκε στη βόρεια αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας. Η Κίνα έχει ήδη δαπανήσει 538 δισεκατομμύρια γιουάν (68,65 δισεκατομμύρια ευρώ) για τις προσπάθειες αναδάσωσής της τα τελευταία πέντε χρόνια, και σχεδιάζει να δαπανήσει ακόμα περισσότερα για τα επόμενα προγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκύλος: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά… και όχι μόνο!

Της Ροδιάνας Αδαμίδη… Οι τετράποδοι φίλοι μας δεν μας προσφέρουν μόνο ανιδιοτελή αγάπη και συντροφιά, αλλά μας προστατεύουν κιόλας από την εγκληματικότητα! Με την βοήθεια ειδικών σκύλων, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να «σκανάρει» στο εξής, λιμάνια και αεροδρόμια, για μετρητά που ετοιμάζονται να μεταφερθούν στο εξωτερικό. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία[…]

Περισσότερα »

“Ανάσα μιας εβδομάδας για τα πουλιά η απαγόρευση του κυνηγιού”

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με σημερινή ανακοίνωση της «χαιρετίζει την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σ. Φάμελλου να απαγορεύσει το κυνήγι σε όλη την επικράτεια για μία εβδομάδα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2017, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το Υπουργείο, έστω και με καθυστέρηση, αναγνώρισε την ανάγκη να μην απαγορευτεί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *