Κίνα: Μπαταρία κατασκευασμένη από σκουπίδια

Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο χρήσης απορριφθέντων προϊόντων για τη δημιουργία μπαταριών ιόντων νατρίου. Κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά και ασφαλέστερες από μπαταρίες λιθίου, οι νέες μπαταρίες αποτελούν το τελευταίο βήμα στην αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Για να δημιουργήσουν μπαταρίες από τα σκουπίδια, οι επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών συγκέντρωσαν σκουριασμένο, ανακυκλωμένο ανοξείδωτο χάλυβα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ένα διάλυμα σιδηροκυανιούχου καλίου, το ίδιο διάλυμα που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα και στην παραγωγή κρασιού, για να διαλύσουν τα ιόντα από το στρώμα σκουριάς.

Τα ιόντα νικελίου και σιδήρου στη συνέχεια συνδέθηκαν με άλλα ιόντα στο διάλυμα και οδήγησαν στη δημιουργία ενός άλατος που προσκολλάται στο πλέγμα σαν νανοσωλήνες που αποθηκεύουν και απελευθερώνουν ιόντα καλίου. Η κίνηση των ιόντων καλίου επιτρέπει την αγωγιμότητα, η οποία ενισχύθηκε με μια πρόσθετη επίστρωση οξειδωμένου γραφίτη.

Συχνά, οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, ο τύπος αυτής της μπαταρίας είναι ακριβός και τα αποθέματα λιθίου είναι περιορισμένα. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που οι μπαταρίες λιθίου έχουν εκραγεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Οι νέες μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι ασφαλέστερες και διαθέτουν υψηλή χωρητικότητα, υψηλή τάση αποφόρτισης (3,3 βολτ) και εξαιρετική σταθερότητα κύκλου.

Η ανάπτυξη του πρωτοτύπου της μπαταρίας ήταν το πρώτο βήμα της δοκιμής της ιδέας. Τώρα οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουν-Χάι Ζου, σκοπεύουν να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές της και να εξετάσουν την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook: Κατ’ επανάληψη ψεύτικοι έρανοι για άρρωστα παιδιά

Tης Νατάσσας Βουδούρη… Την ευαισθησία των πολιτών εκμεταλλεύονται τις τελευταίες μέρες επιτήδειοι, αναρτώντας ψεύτικες ειδήσεις για παιδιά που δήθεν πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και χρειάζονται για οικονομική ενίσχυση. Την απάτη

Περισσότερα »

Μαθητές έφτιαξαν ασανσέρ για αναπήρους που κινείται με παλαμάκια

Της Μαρίας Αγγελοπούλου… Η ομάδα “Robokom” του 6ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, σχεδίασε ένα ξεχωριστό ασανσέρ για άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο υπακούει σε παλαμάκια. Έτσι, πέρασε στην πρώτη θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *