Κίνημα Αλλαγής: Ψηφίζει επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις.
Την απόφαση να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ανακοίνωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα σε δήλωση της σημείωσε πως «παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση» και μίλησε για «δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας».

Σημειώνεται πως χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε προχώρησε σε παρεμβάσεις σε επίμαχα άρθρα, με στόχο να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση.
Ωστόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δέχεται καταιγιστικά πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 που ζητούν την απόσυρση του.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με ψηφοφορία.

Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Αντισυνταγματική η προληπτική απαγόρευση συγκεντρώσεων

Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την προστασία που παρέχει το άρθρο 11 του Συντάγματος για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων.
Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«1. Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την προστασία που παρέχει το άρθρο 11 του Συντάγματος για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή καταλείπονται στον κοινό νομοθέτη στενά περιθώρια για τη ρύθμιση της άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και ιδίως για τον περιορισμό του.
2. Η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου.
3. Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος σε οποιαδήποτε φάση της συνάθροισης και ενόψει της επιβαλλόμενης στάθμισης που επιβάλλει η σύγκρουση συνταγματικών δικαιωμάτων, αφενός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αφετέρου του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή, πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων περιστάσεων, διαταράσσεται δυσανάλογα η οικονομική ζωή ώστε να θεωρείται η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος προδήλως καταχρηστική.
4. Η παράβαση των νόμιμων υποχρεώσεων του οργανωτή μιας συνάθροισης δεν μπορεί να συνεπάγεται αντικειμενική ποινική ή αστική ευθύνη του, καθώς τούτο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ενοχής και της υπαιτιότητας».
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούτε παραγγελία να είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ανοικτή συζήτηση που προκάλεσε σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι αλλά και ανένταχτους του κέντρου η εκλογή του. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπου υπήρξε ήδη μία διαγραφή, του Ποταμιού αλλά και πρώην βουλευτές εμπλέκονται σε πλήθος σεναρίων που τα φέρνουν σε τροχιά συμπόρευσης με τη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *