Κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας μετά τις νέες προκλήσεις

Επιστολές σε Γκουτέρες, Πομπέο, και Μπορέλ στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών για τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Καταγγελία στο ICAO και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας. Διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Δεδομένης της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων. Συγκεκριμένα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το Υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:
• Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
• Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
• Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Borrell για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
• Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
• Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
• Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
• Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
• Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΚΕ: Το Πολυτεχνείο κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης

Nα τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου το 1973 και τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους το ΚΚΕ, με αφορμή την 41η επέτειο της εξέγερσης ενάντια στο χουντικό καθεστώς. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του[…]

Περισσότερα »

Τσίπρας: Έφτασε η ώρα να αναγνωριστούν οι προσπάθειές μας

Η ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τόνισε ότι το 2016 αναδεικνύεται ως το έτος σταθεροποίησης της οικονομίας. Έστειλε, επίσης,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *