Κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους για την αξιολόγηση

Τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία της αξιολόγησης σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει η διαδικασία, η οποία έχει παγώσει λόγω της αποχής της ΑΔΕΔΥ.

Αν και, όπως παραδέχονταν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, τα σενάρια προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία είναι όλα ανοιχτά στο τραπέζι, στο επιτελείο της Όλγας Γεροβασίλη αποκλείουν την επιβολή πειθαρχικών ή άλλων τιμωρητικών ποινών (π.χ. μισθολογικές απώλειες) για τη μη συμμετοχή στην αξιολόγηση. Αντίθετα, η ηγεσία του ΥΔΑΝ προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση κινήτρων που θα επιβραβεύουν τη συμμετοχή του υπαλλήλου στη διαδικασία της αξιολόγησης στο πλαίσιο των μετακινήσεων εντός του μηχανισμού κινητικότητας ή της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων.

Για παράδειγμα, το ΥΔΑΝ εξετάζει το σενάριο να πριμοδοτείται ο υπάλληλος που θα έχει αξιολογηθεί, λαμβάνοντας κάποιο «προβάδισμα» κατά τη διεκδίκηση μιας θέσης στο πλαίσιο της κινητικότητας, είτε τη διεκδίκηση θέσης ευθύνης στο Δημόσιο. Δεν συζητείται, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου, ο αποκλεισμός κάποιου υπαλλήλου από την κινητικότητα λόγω μη συμμετοχής στην αξιολόγηση, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την επιλογή προϊσταμένων, όπου το ΥΔΑΝ προσανατολίζεται να είναι αυστηρότερο, πάλι όμως χωρίς αποκλεισμό. Ακόμη, δηλαδή, και αν δεν αξιολογηθεί ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος κατά την οριζόμενη χρονική διαδικασία, θα μπορεί ακόμη και δύο ή τρεις μήνες μετά να υποβληθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης και κατόπιν να διεκδικήσει μια θέση ευθύνης.

Η θεσμοθέτηση των κινήτρων αναμένεται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή, ωστόσο οι αποφάσεις και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν προς το τέλος του Αυγούστου.

Σχολιάζοντας ακόμη την αποχή από τη διαδικασία, οι επιτελείς του υπουργείου τόνιζαν ότι «με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται ένα καλό σύστημα, επωφελές για τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς καμιά σύνδεση με απολύσεις ή τιμωρητικές διατάξεις». Την ίδια δε στιγμή, συνέχιζαν, «επιχειρείται έτσι να ξεπλυθεί και το σύστημα αξιολόγησης που είχε εισαγάγει ο Μητσοτάκης στη λογική ότι ίδια είναι και γι’ αυτό δεν θα εφαρμοστούν. Το νόημα είναι να βάλουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι ‘πλάτη’ ώστε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, αλλιώς θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να δώσουμε βορά το Δημόσιο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που φέρνει ο Μητσοτάκης».

avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Σε δραματική κατάσταση τα χειρουργεία 46 Νοσοκομείων

Του Χήστου Παπαδόπουλου… Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στα χειρουργεία 46 δημόσιων νοσοκομείων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την υποστελέχωση και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων δημιουργώντας δυσλειτουργία στα χειρουργεία. Πιο συγκεκριμένα, πολλά μηχανήματα δεν λειτουργούν ή σταματάνε να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *