Κοινωνικό μέρισμα: Τα κριτήρια, οι ωφελούμενοι και τα ποσά

Κοινωνικό μέρισμα  ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διαμοιραστεί φέτος στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το κοινωνικό μέρισμα θα επωφεληθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πέραν αυτής της ενίσχυσης,  μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις:

Τα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, επιστρέφονται άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομισιόν: Πάγωμα πληρωμών σε προβληματικές τράπεζες (;)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει την δυνατότητα στις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να παγώνουν τις μεταφορές κεφαλαίων σε μια προβληματική τράπεζα για να αποτρέψουν την εκροή κεφαλαίων προτού παρέμβουν οι αρχές σύμφωνα με έγγραφο που έχουν δει οι Financial Times (FT). Το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε ολόκληρη[…]

Περισσότερα »

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,75 δισ. το 8μηνο

Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,75 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ καθώς τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν ενώ οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής: Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *