«Κλειδώνει» σήμερα το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη

Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για το νέο καθεστώς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, ο οποίος λειτουργούσε ως «πλέγμα προστασίας» τα τελευταία εννέα χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προβλέπει υψηλά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, συσχέτιση της δόσης με την αξία του ακινήτου, διαγραφή μέρους του δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιδότηση της δόσης των πιο αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών.

Οι τράπεζες όμως δεν συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως τα κριτήρια ένταξης είναι περισσότερο διευρυμένα από όσο πρέπει και ως εκ τούτου εγκυμονεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων από οφειλέτες που ακόμα και αν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους, θα θεωρήσουν το νέο πλαίσιο ως έμμεση μορφής «σεισάχθεια».

Κυβέρνηση και τραπεζίτες θα έχουν σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία χαρακτηρίζεται ως «τελευταία ευκαιρία» για τη γεφύρωση των μεταξύ τους διαφορών, καθώς ο σχετικός νόμος θα πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί από την 1η Μαρτίου 2019.

Κατά πληροφορίες πριν από τη συνάντηση με τους τραπεζίτες θα προηγηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με κυβερνητικά στελέχη και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, Δημήτρη Λιάκο, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Να σημειωθεί πως προ διμήνου ο Πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αντικείμενο ξανά τον νόμο Κατσέλη. Σε εκείνη τη σύσκεψη οι τραπεζίτες πρότειναν η προστασία να διατηρηθεί για ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ και μετέφεραν στην κυβέρνηση ότι η προστασία δεν μπορεί να παρέχεται σε πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Υποστήριξαν δε ότι το νέο πλαίσιο προστασίας θα πρέπει να προσφερθεί αυστηρά για στεγαστικά δάνεια και όχι για επιχειρηματικά.

Ωστόσο, το σχέδιο που κατήρτισε η κυβέρνηση και θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη κινείται πολύ μακριά από αυτές τις θέσεις. Είναι ενδεικτικό πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υποθήκευσαν την κατοικία τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και όχι μόνον τα νοικοκυριά.

Ως προς τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως τα όρια προστασίας θα ξεκινούν από 150.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) και θα διαμορφώνονται κατ’ ανώτατο όριο στα 250.000 ευρώ. Ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη η κυβέρνηση έχει θέσει ως ανώτατο όριο τα 35.000 ευρώ, δηλαδή 75% υψηλότερα από αυτό που ήθελαν οι τράπεζες.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα αποτελέσουν και την τελική κυβερνητική πρόταση που θα σταλεί προς ενημέρωση προς τους θεσμούς.
CNN Greece.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 1,4% το ΑΕΠ στο A΄τρίμηνο

Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να μεταβάλλει επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε – 0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4%[…]

Περισσότερα »

Ξεπέρασαν τους στόχους τους οι τράπεζες το 2016

Ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων. Σύμφωνα με την απολογιστική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για όλο το τραπεζικό σύστημα υποχώρησε στα 104,8 δισ. ευρώ έναντι 105,8 δισ. ευρώ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *