Κομισιόν: Έκκληση σε Ουγγαρία – Πολωνία για τον προϋπολογισμό

Κατά τη συζήτηση σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις στα μέτωπα του Brexit και της νόσου COVID-19. Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, εάν τα κράτη μέλη οργανωθούν γρήγορα, δήλωσε.

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια στα κονδύλια που χρειάζονται οι πολίτες για την ανάκαμψη, ενώ είπε ότι μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο της ΕΕ εάν θεωρούν ότι η θέσπιση του σεβασμού του κράτους δικαίου ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι ασύμβατη με τις Συνθήκες.

Επεσήμανε ακόμη ότι η κλιματική κρίση «προχωράει ακάθεκτη», παροτρύνοντας τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει νέο θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις 9 Δεκεμβρίου.

Εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 και προϋπολογισμός ανάκαμψης

Όλοι οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων προέτρεψαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσει επί του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού και, ως εκ τούτου, να επιτρέψει τη χρήση των πόρων της ΕΕ για την άμβλυνση της οικονομικής κρίσης.

Οι ομιλητές των πολιτικών ομάδων της δεξιάς (Συντηρητικοί και ID) θεωρούν θεμιτό το βέτο της ουγγρικής και της πολωνικής κυβέρνησης, ενώ όλοι οι άλλοι ομιλητές ζήτησαν να ξεπεραστεί το αδιέξοδο χωρίς να γίνουν υποχωρήσεις στις αρχές του κράτους δικαίου.

«Καμία συνδιαλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, όπως και δήλωσε ο ομόλογός της του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Να παραπεμφθεί η ΕΕ στο δικαστήριο, αλλά να αρθεί το ανεύθυνο βέτο».

Οι εξελίξεις για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 αποδεικνύουν ότι η ΕΕ είναι σε θέση να επιτύχει ταχεία πρόοδο όταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τα κράτη μέλη εργάζονται ως ομάδα. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την ανάκαμψη, τόνισαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές.

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Συμφωνία ΕΕ/ΗΒ, δράση για το κλίμα, Τουρκία

Όσον αφορά τη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, πολλοί επεσήμαναν ότι το Κοινοβούλιο χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε συμφωνίας προτού δώσει την έγκρισή του. Εάν χρειαστεί, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να συνεδριάσει στα τέλη Δεκεμβρίου, δήλωσε ο ομιλητής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τόσο οι επικεφαλής των Πρασίνων όσο και της ομάδας Renew Europe τόνισαν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για το κλίμα τώρα, ενώ το ΕΛΚ επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τον μακρύ κατάλογο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Τρεις νεκροί σε έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από έκρηξη στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο εξερράγη την ώρα που περνούσε λεωφορείο με στελέχη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών από την περιοχή δίπλα από το πανεπιστήμιο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *