Kομισιόν για Ελλάδά: Ρυθμός ανάπτυξης 2% μεταξύ ’18 – 2020

Τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών- μελών παρουσιάζει αυτή την ώρα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και την Ελλάδα, μετά τη λήξη του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο.

Η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα κινηθεί με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στο 2% για την τριετία 2018 – 2020, με σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 0,6%, μείωση της ανεργίας από το 19,6% εφέτος στο 16,9% το 2020. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις αναφέρεται επίσης υποχώρηση των επενδύσεων εφέτος αλλά σημαντική αύξηση των επενδύσεων για το 2019 και τέλος αύξηση του χρέους στο 182% του ΑΕΠ για το 2018, με σημαντική υποχώρηση στο 174,9% το 2019 και στο 167,4% το 2020.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία και δίνει έμφαση στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η σταθερή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις χαμηλές ανάγκες δανεισμού και τα υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα συμβάλει στη σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη βασίζεται σε ένα δημοσιονομικό σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικής για το 2019-2020 με επιπτώσεις στις μακροοικονομικές προοπτικές και ως εκ τούτου δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις προηγούμενες προβλέψεις. Μόλις ολοκληρωθεί η δημοσιονομική δέσμη για να φθάσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, η πρόβλεψη θα προσαρμοστεί.

Η σημερινή πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής για τη δημοσιονομική πολιτική και το 2020. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και πως αναμένεται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019.

Στην περίπτωση αυτή, οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλότεροι και θα φθάσουν το 2,3% του ΑΕΠ το 2019 -20, γεγονός που συνάδει με προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, ενώ και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή τους θα διατηρηθεί, παρέχοντας αξιοπιστία και καλό επενδυτικό κλίμα.

Ως αρνητικοί κίνδυνοι αναφέρονται: τυχόν αποκλίσεις στην εσωτερική πολιτική καθώς και αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις που σχετίζονται με το διεθνές Δημόσιο χρέος που προβλέπεται να μειωθεί ραγδαία.

Ως προς το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, που περιλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τα μέτρα που είχαν προ-νομοθετηθεί για το 2019 με μια εναλλακτική δέσμη μέτρων, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «το μέγεθος και ο σχεδιασμός του συμβιβαστικού πακέτου εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην τρέχουσα προβολή». Και σημειώνει πως θα μπορούσαν να προκύψουν πρόσθετες πιέσεις από νέες πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος.

Πηγή ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΤ: Παραμένει ο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες

Την παράταση της παροχής έκτακτης χρηματοδότησης προς της ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα αποφάσισε η ΕΚΤ κατά τη σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της για την Ελλάδα. Ο ELA πήρε παράταση για 48 ώρες, προσδοκώντας θετικές εξελίξεις και μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με[…]

Περισσότερα »

«Γόρδιος δεσμός» 105 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων

Ζητείται νέο οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο μέσω της συνεργασίας κυβέρνησης, τραπεζών και επιχειρήσεων και με επίκεντρο τη διαχείριση των 105 δισ. ευρώ κόκκινων ανοιγμάτων, επισημαίνουν οι τραπεζίτες. Εάν δεν υπάρξει προετοιμασία «εσωτερικά», τότε η κατεύθυνση θα μας επιβληθεί και οι επικείμενες αλλαγές σε πρόσωπα αλλά και σε πρακτικές, τις οποίες[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *