Κομισιόν: Σημαντική αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες από 107,0 τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 101,5 από 101,2 μονάδες και στην ΕΕ παρέμεινε σταθερός στις 100,0 μονάδες.

Στην αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέβαλε η βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας (στις 2,0 από 1,4 μονάδες), των υπηρεσιών (στις 29,1 από 17,8 μονάδες) και των κατασκευών (στις -24,2 από -51,7 μονάδες) καθώς και η βελτίωση της καταναλωτικές εμπιστοσύνης (-6,2 από -6,8 μονάδες). Αντίθετα, η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου υποχώρησε στις 22,0 από τις 25,0 μονάδες.

Η εξέλιξη του δείκτη στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, το λιανικό εμπόριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε και η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη.

Στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (1,7 μονάδες) και την Ισπανία (1,3 μονάδες) και λιγότερο στη Γερμανία (0,4 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (0,2 μονάδες) και την Ολλανδία (0,4 μονάδες).

 

AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με ομολόγο 3 δισ.

Δίωρη συνάντηση με το νέο πρόεδρο της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην εθιμοτυπική συνάντηση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν τη νέα έξοδο της χώρας μας στις αγορές με έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ ενδεχομένως[…]

Περισσότερα »

Μπορεί να περάσει η Ελλάδα από συμπληγάδες

Την δυνατότητα της ψήφισης του ενός από τα δύο βασικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συμβιβαστική λύση ώστε να κλείσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παρά την καθολική άρνηση για την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων από τον Έλληνα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *