Αλλαγή πλεύσης

Ο Σεπτέμβριος βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά του, όμως οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες που αποτυπώνουν την αρνητική δυναμική της εξάπλωσης της κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα, υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ένας βασικός παράγοντας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της μολυσματικής της δράσης χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά και να ευθυγραμμιστεί με τις προγνώσεις κάποιων υπολογιστικών μοντέλων.

Το ανάχωμα

Το ανάχωμα λοιπόν που φαίνεται να βοήθησε – επί του παρόντος – στην εκτροπή της πλημμυρίδας παρά την αυγουστιάτικη κοσμοσυρροή στους τουριστικούς προορισμούς και στους χώρους διασκέδασης, είναι ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων στη χώρα, που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των κατοίκων.

Οι κατά προσέγγιση 11,5 εκατομμύρια δόσεις που έγιναν μέχρι τώρα θεωρείται ότι λειτούργησαν προστατευτικά για τα νοσοκομεία σε μία περίοδο μάλιστα που είχε σημάνει συναγερμός αφού τα ημερήσια κρούσματα είχαν φτάσει ακόμη τις 4.600.

Εκρηκτικό φθινόπωρο

Όλα έδειχναν – σε συνδυασμό με την αργή αλλά σταθερή αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών – ότι η κατάσταση προοιωνιζόταν ένα εκρηκτικό φθινόπωρο ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διαφαινόταν ο αντίκτυπος του πανηγυρικού Δεκαπενταύγουστου.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων μεγαλύτερο κατά πολύ από 5.000 με συνακόλουθη πίεση στο Σύστημα Υγείας που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη κατάσταση όσο θα πλησιάζαμε τον χειμώνα.

Αντίσταση

Οπως εξήγησε παραστατικά στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, «τον περασμένο Απρίλιο, όταν το ιικό φορτίο ήταν αντίστοιχο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (δηλαδή, περί τα 3.000-3.500 κρούσματα), ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε φτάσει σε αριθμό-ρεκόρ ξεπερνώντας τους 800. Ομως, κατά το τέταρτο κύμα η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ελεγχόμενη, με τον κοροναϊό να βρίσκει αντίσταση στον εμβολιασμένο πληθυσμό».

Πηγή: in.gr