Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Γιατί τα τεστ αντισωμάτων είναι περιττά – Τι έδειξε ελληνική μελέτη

0 σχόλια ΥΓΕΙΑ

Στα τεστ αντισωμάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος. Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι πολίτες που είχαν νοσήσει με κορονοϊό στο παρελθόν, σπεύδουν σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστώσουν, εάν έχουν επαρκή ποσότητα αντισωμάτων, ώστε να αποφύγουν την τρίτη δόση. Ωστόσο, ο κ. Τέρπος σημειώνει πως “τα τεστ αυτά δίνουν μια παραπλανητική εικόνα” μιλώντας στο iatropedia.gr και τονίζει πως το τεστ αντισωμάτων κορονοϊού ανιχνεύει μόνο τα αντισώματα έναντι του ιού της Γουχάν και όχι της μετάλλαξης Δέλτα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το βασικό σχήμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και σπεύδουν και αυτοί σε ιδιωτικά εργαστήρια, για να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό της τρίτης δόσης.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία και μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, καθώς τα αποτελέσματα ενδέχεται να δημιουργήσουν την “ψευδαίσθηση” προστασίας, τονίζει ο Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος.

Μιλώντας στο iatropedia.gr υποστηρίζει πως τα τεστ αντισωμάτων διαθέτουν τεχνολογία ανίχνευσης μόνο των αντισωμάτων έναντι του ιού της Γουχάν -που πλέον δεν κυκλοφορεί στην κοινότητα- και ως εκ τούτου δεν δίνουν καμία πληροφορία για την προστασία έναντι του ιού Δέλτα.

Αυτό συμπέρανε μελέτη του ΕΚΠΑ ανάμεσα σε 309 υγειονομικούς από το Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

“Αν είχαμε διαθέσιμο τεστ να ανιχνεύουμε τα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει νόημα να το κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμη η μέθοδος. Εμείς κάναμε μελέτες για την Δέλτα με τεχνογνωσία που μας έδωσε το εργαστήριο του Καθηγητή κ. Παυλάκη, ο οποίος είναι έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ και μας βοηθάει να έχουμε αυτήν την τεχνογνωσία. Δεν είναι μέθοδος που κυκλοφορεί εμπορικά”, τονίζει ο Ευάγγελος Τέρπος.

Τι έδειξε η μελέτη στους υγειονομικούς για την ανοσία, τα τεστ αντισωμάτων και την τρίτη δόση

Περισσότεροι από 3.500 ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (αιματολογικά, νεοπλασίες κ.α.) παρακολουθούνται στενά από τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ, από την αρχή των εμβολιασμών και μέχρι σήμερα, για την ανταπόκρισή τους στο εμβόλιο. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Μεταξύ των ατόμων αυτών, περιλαμβάνονται και 309 υγειονομικοί από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα εμβολιασμένοι από τον περασμένο Ιανουάριο, οι οποίοι έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την “αντοχή” της ανοσίας, πως εξελίσσεται μετά από μήνες, αλλά και πως λειτουργεί στη φυσική νόσηση.

Τα συμπεράσματα ήταν πολύ διαφωτιστικά και υπέδειξαν την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, καθώς όπως αποδείχθηκε, η ανοσία υποχωρεί μετά από 6 έως 9 μήνες από τη λήψη των δύο αρχικών δόσεων εμβολίου στους μισούς εμβολιασμένους, μόνο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ, όπως λέει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Τέρπος:

“Η τρίτη δόση είναι επιτακτική διότι όταν εμείς βρίσκουμε για παράδειγμα ότι το 80% των ανθρώπων μετά τους 9 μήνες έχει επαρκή εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού της Γουχάν. Αυτό, όμως, μεταφράζεται σε ένα 30% λιγότερη αποτελεσματικότητα έναντι του ιού Δέλτα, οπότε πέφτει η ανοσία περίπου στο 55%. Άρα περίπου οι μισοί έχουν προστασία μετά τους 6 με 9 μήνες έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και οι μισοί δεν έχουν. Για να μάθουμε, όμως, ποιοι είναι αυτοί οι μισοί, δεν έχουμε εύκολη εξέταση. Άρα, όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις, μετά το εξάμηνο πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε την τρίτη δόση, για να είναι ασφαλείς”, σημειώνει ο καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος.

Εξηγώντας περαιτέρω τον μηχανισμό που ενεργοποιεί το εμβόλιο για την προστασία απέναντι στον ιό, ο επιστήμονας αναφέρει πως δημιουργεί αντισώματα έναντι της πρωτεϊνης spike του ιού της Γουχάν, αλλά επειδή στην πρωτεϊνη spike υπάρχει η μετάλλαξη του ιού Δέλτα, δεν τον εξουδετερώνει πλήρως και ικανοποιητικά.

“Έχουμε δει ότι κάποιος που έχει αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν κατά 100% τον ιό της Γουχάν, εξουδετερώνει κατά 70% τον ιό της μετάλλαξης Δέλτα, δηλαδή κατά 30% λιγότερο. Ήθελα να τονίσω τη μεγάλη διαφορά, γιατί πολλοί λένε ότι “έχω αντισώματα και δεν πάω να κάνω την τρίτη δόση”. Πρέπει να ξέρουν δηλαδή πως τα αντισώματα που μετράνε, είναι αντισώματα εναντίον του ιού της Γουχάν, τα οποία έχουν πολύ λιγότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα”, εξηγεί.

 

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , ,