Κ. Κατσαφάδος: Για το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου στη Μασσαλία

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Εξηγήσεις για το επικείμενο κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών με γραπτή ερώτηση, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου της Μασσαλίας, στις 7 Νοεμβρίου 2016, με τελευταία ημερομηνία λειτουργίας για το κοινό, την 30η Σεπτεμβρίου, προκαλεί αντιδράσεις και εύλογα ερωτηματικά, αφού η σχετική απόφαση ελήφθη αιφνιδιαστικά και μάλιστα εντός του καλοκαιριού.

«Το Προξενείο της Μασσαλίας συνιστά μια ζωντανή ιστορία, καθώς μετρά πολλές δεκαετίες παρουσίας με ιστορική, συναισθηματική και πολιτιστική αξία. Χάρη στην παρουσία του, πλήθος ελληνο-γάλλων δεύτερης, τρίτης, αλλά και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για διάφορους λόγους από την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, επανήλθαν και επανέρχονται αυτοβούλως και αναζητούν επαφή με το ελληνικό στοιχείο. Το Προξενείο είναι αυτό που τους βοηθά ουσιαστικά, τους ενημερώνει, τους κατατοπίζει διοικητικά, τους βοηθά να πολιτογραφηθούν και τους επαναφέρει στην εθνική κοιτίδα», σημειώνει ο Βουλευτής της ΝΔ.

Όπως γράφει στη συνέχεια για το συγκεκριμένο Προξενείο, «υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 Έλληνες ομογενείς της νότιας Γαλλίας -καθώς δεν υπάρχει άλλο στην περιοχή- αριθμός που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, λόγω των νέων μεταναστών που φτάνουν στην περιοχή προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας».

Επιπλέον, προσθέτει ο κ. Κατσαφάδος, η Μασσαλία αποτελώντας το πρώτο λιμάνι της Γαλλίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, υποδέχεται και ελλιμενίζει σε αδιάλειπτη βάση τα ελληνικά πλοία, αποτελώντας έναν ισχυρό εμπορικό σύμμαχο στη νότια Μεσόγειο και για τον λόγο αυτό η παρουσία του ελληνικού προξενείου θεωρείται παραπάνω από απαραίτητη. Επίσης υπενθυμίζει, ότι η Μασσαλία αποτελεί μια πόλη με ισχυρές ελληνικές ρίζες, η οποία είναι αδελφοποιημένη με την πόλη του Πειραιά, από το 1984, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πειραιά και προωθεί, μάλιστα κοινές πολιτιστικές και εμπορικές δράσεις.

«Το υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του ότι κλείνει το Προξενείο για λόγους οικονομικούς, ωστόσο δεν είναι σαφές για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια επελέγη το εν λόγω προξενείο σε σχέση με άλλα της Ευρώπης», τονίζει ο Πειραιώτης Βουλευτής, απευθύνοντας τέλος στον Υπουργό Εξωτερικών τα ερωτήματα:

«Με ποια κριτήρια το Υπουργείο επέλεξε να αναστείλει τη λειτουργία του εν λόγω προξενείου; Έχει γίνει προηγούμενη μελέτη του κύκλου εργασιών των προξενείων ή των αποστάσεων από την πλησιέστερη αρχή;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τσίπρας: Πρώτη φορά ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική

«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική για τα νησιά της ελληνικής επικράτειας», σχολιάζει ο πρωθυπουργός

Περισσότερα »

Γ. Λαμπρούλης: Την επομένη των Mνημονίων Θεσμοί – Εποπτεία και Μέτρα είναι εδώ

Επιμέλεια: Θοδωρής Ασβεστόπουλος… «Την επομένη των μνημονίων και οι θεσμοί είναι εδώ και η εποπτεία είναι εδώ και τα μέτρα είναι εδώ και όλο το αντεργατικό και αντιλαϊκό οπλοστάσιο είναι εδώ», δήλωσε στο Κανάλι

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *