Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο

Το υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για το «κατέβασμα» ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα στο Αιγαίο δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο» είπε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπονούνται οι Έλληνες πιλότοι.

«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη εδώ και πολλά χρόνια να ενεργεί και να πράττει αυτό που πράττει και σήμερα -εύχομαι να μην το πράττει και αύριο, παρότι διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την πολιτική της κλιμακούμενης έντασης– αλλά βρισκόμαστε ουσιαστικά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο. Με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις και οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων έχει καταντήσει συνηθισμένο, καθημερινό σχεδόν φαινόμενο με αποτέλεσμα τα ελληνικά φτερά, τα ελληνικά αεροπλάνα αλλά και τα πλοία στο Αιγαίο να υποχρεούνται να κάνουν τις αναχαιτίσεις. Βεβαίως η καταπόνηση για τα αεροπλάνα είναι παρούσα. Η μεγάλη, αν θέλετε, συμμετοχή των αεροπόρων μας στις αναχαιτίσεις μπορεί να είναι εστία κόπωσης, παρά το γεγονός ότι η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε υπερβολική καταπόνηση, να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας» είπε ο κ. Κουβέλης.

Ερωτηθείς σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη ο κ. Κουβέλης είπε πως Ερντογάν και Γιλντιρίμ μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου και πως τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτησή τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό δεν ευσταθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχολίασε και τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής, και πως εκτιμά ότι, και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως η χώρα μας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για κορύφωση της έντασης.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας δεν μετείχε και δεν μετέχει. Η χώρα μας, όπως είπε, παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, τα οποία αποτελούν εστία προβληματισμού και ανησυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας με συγκεκριμένες διαδικασίες να επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος για να μην υπάρξει περαιτέρω γενίκευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών o Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός των κυβερνήσεών του, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας. Είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε[…]

Περισσότερα »

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί τώρα το αντιασφαλιστικό Nομοσχέδιο

«Η επιτυχία της γενικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Να καταργηθούν οι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *