Κυριακάτικη ξενάγηση στην έκθεση ” Η Μάχη της Ηλεκτρικής”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά. Πρόκειται για την ξενάγηση στην έκθεση “Η Μάχη της Ηλεκτρικής – Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική” στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα (σε συνεργασία με την ηλεκτρονική εφημερίδα pireastime.gr.)

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Ηλία Λογοθέτη. Αξίζει να τονιστεί πως στο πλούσιο πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και στοιχεία που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ.

Η μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου

Η έκθεση “Η μάχη της Ηλεκτρικής” εστιάζει στη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960 οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Επίσης σε δυο σημαντικά αρχεία άγνωστα στην έρευνα μέχρι σήμερα: Στο Αρχείο του 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά (Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) και στο Αρχείο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς με επίκεντρο την ενότητα της Κατοχής.

Βασικός άξονας της αφήγησης είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, αλλά κι όλες οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε του γωνιά.

Επιμέλεια: Μαρία Μαυροειδή, Γεωργία Μ.Πανσεληνά Επιμέλεια εκδήλωσης: Γιάννης Κλάδης

(είσοδος ελεύθερη)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το φιλανθρωπικό Bazaar της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanned’ Arc

Η Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanned‘ Arc διοργάνωσε το Σάββατο 25 Απριλίου μεγάλο φιλανθρωπικό Bazaar από τα έσοδα του οποίου οι μαθητές θα στηρίξουν: το  Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με την αγορά εξειδικευμένου ιατρικού μηχανήματος, την Παιδιατρική  Κλινική του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά με την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και τους  Γιατρούς του Κόσμου με[…]

Περισσότερα »

Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του Α. Βαρδή

Την Πέμπτη θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο κοιμητήριο της Παιανίας, η κηδεία του μουσικοσυνθέτη Αντώνη Βαρδή, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Bio Latest Posts thpapan Latest posts by thpapan (see all) Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *