Κυριακάτικη ξενάγηση στην έκθεση ” Η Μάχη της Ηλεκτρικής”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά. Πρόκειται για την ξενάγηση στην έκθεση “Η Μάχη της Ηλεκτρικής – Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική” στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα (σε συνεργασία με την ηλεκτρονική εφημερίδα pireastime.gr.)

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Ηλία Λογοθέτη. Αξίζει να τονιστεί πως στο πλούσιο πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και στοιχεία που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ.

Η μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου

Η έκθεση “Η μάχη της Ηλεκτρικής” εστιάζει στη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960 οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Επίσης σε δυο σημαντικά αρχεία άγνωστα στην έρευνα μέχρι σήμερα: Στο Αρχείο του 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά (Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) και στο Αρχείο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς με επίκεντρο την ενότητα της Κατοχής.

Βασικός άξονας της αφήγησης είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, αλλά κι όλες οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε του γωνιά.

Επιμέλεια: Μαρία Μαυροειδή, Γεωργία Μ.Πανσεληνά Επιμέλεια εκδήλωσης: Γιάννης Κλάδης

(είσοδος ελεύθερη)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Προτεραιότητα η ανακαίνιση του κτιρίου του Ναυτικου Μουσείο Ελλάδας”

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την προσεχή τριετία προέκυψε κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, με την κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη

Περισσότερα »

Πολιτιστικός Προορισμός για το 2017 ανακηρύχθηκε η Αθήνα

Σημαντική διεθνή διάκριση πέτυχε η Αθήνα, καθώς ο οργανισμός Leading Culture Destinations Awards βράβευσε την Αθήνα ως την πόλη με τη μεγαλύτερη δυναμική πολιτιστικού προορισμού για το 2017. Το βραβείο παρέλαβε σε επίσημη εκδήλωση την Παρασκευή στο Λονδίνο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Οι καλλιτέχνες της Αθήνας, η πολιτιστική υποδομή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *