Κυριακάτικη ξενάγηση στην έκθεση ” Η Μάχη της Ηλεκτρικής”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά. Πρόκειται για την ξενάγηση στην έκθεση “Η Μάχη της Ηλεκτρικής – Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική” στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα (σε συνεργασία με την ηλεκτρονική εφημερίδα pireastime.gr.)

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Ηλία Λογοθέτη. Αξίζει να τονιστεί πως στο πλούσιο πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και στοιχεία που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ.

Η μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου

Η έκθεση “Η μάχη της Ηλεκτρικής” εστιάζει στη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960 οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Επίσης σε δυο σημαντικά αρχεία άγνωστα στην έρευνα μέχρι σήμερα: Στο Αρχείο του 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά (Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) και στο Αρχείο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς με επίκεντρο την ενότητα της Κατοχής.

Βασικός άξονας της αφήγησης είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, αλλά κι όλες οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε του γωνιά.

Επιμέλεια: Μαρία Μαυροειδή, Γεωργία Μ.Πανσεληνά Επιμέλεια εκδήλωσης: Γιάννης Κλάδης

(είσοδος ελεύθερη)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με στρατηγική και μέθοδο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μία ώρα και δέκα λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Αμάλ Αλαμουντίν και τους συνεργάτες της που βρίσκονται στην Αθήνα για να παράσχουν συμβουλές προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και στόχος της[…]

Περισσότερα »

Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδά στο Βεάκειο

Ο Σωκράτης Μάλαμας βάζει τη δική του σφραγίδα στο ¨Χάρτη¨ των καλοκαιρινών συναυλιών και ξεκινά το μουσικό του ταξίδι, που περιλαμβάνει σταθμούς από μια πορεία τριάντα χρόνων. Και αυτό το καλοκαίρι θα περιπλανηθεί με τον δικό του αυθεντικό τρόπο, σε μουσικά σταυροδρόμια όπου συναντώνται η Ανατολή κι η Δύση, τα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *