Λ. Αυγενάκης: «Συνεχείς οι δράσεις κατά του ντόπινγκ»

Με τη νεοσυσταθείσα «Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Χρήσης για Θεραπευτικούς Σκοπούς», του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), συναντήθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Επιτροπή εξετάζει αιτήματα αθλητών σχετικά με τη χρήση, για θεραπευτικούς σκοπούς, απαγορευμένων ουσιών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και αποφασίζει για την κατ’ εξαίρεση άδεια χρήση τους, σύμφωνα με τον Κώδικα του WADA και τα διεθνή πρότυπα.

Την τριμελή Επιτροπή, βάσει του άρθρου 14 του Προεδρικού Διατάγματος 87 για τη λειτουργία του ΕΟΚΑΝ (ΦΕΚ Α’ 201, 21/10/2020), αποτελούν οι:

  • Γιώργος Στεφανουδάκης (Χειρουργός Ορθοπεδικός με ειδικότητα στις αθλητικές κακώσεις και εξειδίκευση στην αθλητική τραυματολογία),
  • Βαγγέλης Λιάτσικος (Καθηγητής Ουρολογίας, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σχολείου Ουρολογίας)
  • Δημήτρης Λυκουρέσης (Φαρμακοποιός με εξειδίκευση στην παρασκευή Γαληνικών σκευασμάτων και ΟμοιοπαθητικώνΦαρμάκων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από την ανάγκη ευρείας κατάρτισης της αθλητικής οικογένειας για όσα προβλέπονται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών του WADAκαι αποφασίστηκε πλαίσιο δράσεων και θεματικών παρεμβάσεων της Επιτροπής σε πανελλαδικό επίπεδο για την πλήρη ενημέρωση αθλητών και φορέων.

«Στη μεγάλη μάχη με την –παγκόσμια- μάστιγα του ντόπινγκ, ίση και μεγαλύτερη αξία και αποτελεσματικότητα από την καταστολή και τις ποινές έχει η ενημέρωση και η πρόληψη. Μια αθλητική οικογένεια, η οποία θα είναι πλήρως καταρτισμένη και συνειδητοποιημένη, θα αποτελεί τον καταλληλότερο σύμμαχο της Πολιτείας και της κοινωνίας στην καταπολέμηση του ντόπινιγκ.

Με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, λοιπόν και με αλλεπάλληλες ενημερωτικές πρωτοβουλίες, που θα διατρέξουν όλο το αθλητικό μας οικοδόμημα, ο ΕΟΚΑΝ θα παίξειπρωταγωνιστικό ρόλο το αμέσως προσεχές διάστημα για την ενημέρωση και την πρόληψη αθλητών, προπονητών, παραγόντων, σωματείων, όλων των αθλητικών φορέων, σε πλήρη και αρμονική συνεργασία με τον WADA.

Βαδίζουμε μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ και έχουμε ήδη αποκαταστήσει το κύρος και την εικόνα της χώρας μας, που είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια, στην παγκόσμια κοινότητα αντι-ντόπινγκ», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Επιπλέον, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, όπου και θα στεγάζεται πλέον ο ΕΟΚΑΝ, εξετάστηκε η πρόοδος για την πλήρη λειτουργία του, καθώς διανύεται το μεταβατικό εξάμηνο, από το υφιστάμενο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ στην ολοκλήρωσή του ως Οργανισμού.

Ηδη, εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΚΑΝ για το 2021, ύψους 1,266 εκατ. ευρώ, ενώ με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού συγκροτήθηκε και η «Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη της μετάβασης του ΕΟΚΑΝ σε κατάσταση λειτουργικής ετοιμότητας», αποτελούμενη από στελέχη της ΓΓΑ και του ΕΣΚΑΝ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΚΑΝ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης, ο διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρος Τσούλος, ο συντονιστής του Επιστημονικού Τμήματος του ΕΣΚΑΝ, Στάθης Κουκέας, ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο αναπληρωτής του, Αλέξανδρος Κανδύλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν αγγίζει η λάσπη τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Καμία κατηγορία δεν στοιχειοθετείται για τον Βαγγέλη Μαρινάκη  για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων του 2011, όπως προκύπτει από το πόρισμα του αντεισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιου, ο οποίος προτείνει την απαλλαγή του Προέδρου του Ολυμπιακού. Αυτό αποκαλείπτει με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα GOAL, αναφέροντας μεταξύ αλλων πως, το όνομα[…]

Περισσότερα »

Πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους ο Πετρούνιας

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Ο Έλληνας πρωταθλητής συγκέντρωσε 15,866 βαθμούς και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, για πρώτη φορά στην καριέρα του, μετά το χάλκινο μετάλλιο που είχε πανηγυρίσει το 2011 στο Βερολίνο.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *