Λ. Γιοβανίδης στο Κανάλι ΄Ενα: Έτσι οραματίζομαι το Δημοτικό Θέατρο

Ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής του, Λευτέρης Γιοβανίδης αποκάλυψε τα σχέδια του αποκλειστικά στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ

Ορισμένους από τους στόχους και τα σχέδιά που έχει  για το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά κατέθεσε στο Κανάλι Ένα 90.4 και στην εκπομπή «ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ», του Νίκου Παρασκευά και της Κωνσταντίνας Πετούση, ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής του  Λευτέρης Γιοβανίδης.

Ο κ. Γιοβανίδης στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τόνισε ότι είναι μια πρόκληση γι’ αυτόν τόσο το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο όσο και το timing στο οποίο αναλαμβάνει καθώς ζούμε μια εποχή με πολλές δυσχέρειες.

Ο άνθρωπος όμως, όπως είπε, τα ωραιότερα τα πετυχαίνει στις δύσκολες εποχές.  Κατά συνέπεια έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο αλλά και μια μεγάλη δυνατότητα, αυτήν του Δημοτικού Θεάτρου, που είναι ένα σπουδαίο θέατρο, από τα σπουδαιότερα της χώρας και της Ευρώπης, που από το 2014 που επαναλειτούργησε έχει σημειώσει μια σημαντικότατη άνοδο στη νέα θεατρική αγορά.

Ο κ. Γιοβανίδης τόνισε ότι είναι μεγάλη ευθύνη η διαχείριση και η διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πειραιά και έχει μια σημαντική ιστορία.  Εξέφρασε όμως και τη μεγάλη του ικανοποίηση γιατί κατάγεται από παλιά πειραιώτικη οικογένεια, ο ίδιος πήγαινε σχολείο στο Ζάννειο και τώρα στο θέατρο αυτό που από μικρός είχε μάθει να σέβεται γιατί αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης μπαίνει πλέον ως καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Ισότιμο συνομιλητή με τα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης

Αναφερόμενος στους στόχους του είπε ότι θέλει να εξελίξει το Δημοτικό Θέατρο, να το καταστήσει ισότιμο συνομιλητή με τα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και φυσικά να έχει κορυφαία θέση στο θεατρικό πάνθεον της χώρας μας.

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, είπε ο κ. Γιοβανίδης, έχει την τύχη να στελεχώνεται από εξαιρετικούς ανθρώπους που το αγαπάνε και το διατηρούν σε άριστη κατάσταση, όπως δηλαδή το αξίζει γιατί είναι ένα στολίδι για την πόλη και τον πολιτισμό μας.  Θέλω να αποτελεί ζωντανό οργανισμό που να μαζεύει ανθρώπους από όλο το λεκανοπέδιο και να ενισχύει με τον τρόπο του τόσο την τοπική αγορά όσο και την οικονομία της πόλης.

Ο κ. Γιοβανίδης είπε ακόμα ότι στο Δημοτικό Θέατρο θέλει να παίξει κάθε ηθοποιός γιατί είναι ένα θέατρο που ξεχωρίζει και για αυτό πρέπει να γίνεται και η ανάλογη επιλογή των έργων που θα ανεβαίνουν.

Επειδή, τόνισε, για κάποιο διάστημα ακόμα ο κόσμος δεν θα μπορεί να έρχεται στο θέατρο, θα προσπαθήσουμε κάποιες παραστάσεις και δράσεις ειδικά για τα παιδία να τις παρουσιάσουμε στο ιντερνετ, όπως γινόταν το τελευταίο καιρό, αλλά με σωστό τρόπο δεδομένου ότι οι παραστάσεις που είχαν βιντεοσκοπηθεί, όπως ο Καλλιγούλας, ή ο Μάκβεθ είχαν βιντεοσκοπηθεί μόνο για αρχεία, οπότε η παραγωγή τους δεν ήταν καλή.

Θα φροντίσουμε όλες οι παραγωγές που κάνει το Δημοτικό Θέατρο, είτε παραστάσεις είναι, είτε πρωτοβουλίες, είτε δράσεις να βιντεοσκοπούνται σωστά για να μπορεί να γίνει ποιοτική αναπαραγωγή τους είτε σε dvd είτε στο διαδίκτυο.   Όλες οι παραστάσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πωλούνται σε κάποιο ειδικό σημείο -βιβλιοπωλείο του Δημοτικού Θεάτρου για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τις αγοράσει.

Επίσης στο χώρο αυτό θα πωλούνται, προγράμματα παλαιών παραστάσεων και μπορεί κάποιοι να τα θέλουν για το αρχείο τους, κάποια βιβλία με την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου ή του Πειραιά ή στιγμιότυπα από συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ακόμα και αναμνηστικά  από το Δημοτικό Θέατρο, φωτογραφίες, ομοιώματα, κλπ, προκειμένου να υπάρχει ένα επιπλέον έσοδο για τη λειτουργία του.

Ο κ. Γιοβανίδης είπε ακόμα ότι το Δημοτικό Θέατρο πρέπει να είναι ανοιχτό σε περισσότερες μορφές τέχνης, όπως π.χ ο χορός.   Έχω ήδη υπογράμμισε, κάνει επαφές, για να δημιουργηθεί και ένα χοροθέατρο, αν είναι δόκιμη πλέον η λέξη.   Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός ολόκληρου σχεδίου το οποίο φιλοδοξεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το Δημοτικό Θέατρο γιατί το αξίζει, κατέληξε ο κ. Γιοβανίδης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oλοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία, που έλαβε χώρα στη Ρόδο από τις 22 – 26 Οκτωβρίου και είχε ως θέμα τη «Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως». Νέοι ερευνητές και νέοι διπλωμάτες από όλο τον κόσμο συζήτησαν με Έλληνες συναδέλφους τους και επιστήμονες όλων των κατευθύνσεων[…]

Περισσότερα »

Ιρανός αντιφρονών ο νικητής της Χρυσής Άρκτου

Η Χρυσή Άρκτος της καλύτερης ταινίας της 65ης Berlinale απονεμήθηκε στην ταινία «Taxi» του Ιρανού αντιφρονούντος σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο έχει απαγορευθεί να εργάζεται στο Ιράν και να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *