Λειψοί: Περιβαλλοντικό παράδειγμα για όλους

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Για άλλη μια φορά οι Λειψοί πρωτοπορούν στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου του νησιού και σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες, αποφασίστηκε και δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του πλαστικού μιας χρήσης από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το πρόγραμμα είναι ακόμη σε εφαρμογή, ενώ παρά το αυξημένο κόστος των υλικών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με το πλαστικό, οι επιχειρηματίες το έχουν δεχθεί το «μέτρο» με μεγάλη θέρμη.

Ακόμη, οι Λειψοί έχουν υιοθετήσει ένα σύγχρονο μοντέλο ανακύκλωσης. Εξοικονομούν πολλά κιλά πλαστικό ανά νοικοκυριό από την παύση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών νερού. Ο Δήμος μερίμνησε και έτσι δημιουργήθηκε ένας «σταθμός» παροχής πόσιμου νερού, όπου οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν και να γεμίζουν το μπιτόνι τους.

Το Κανάλι Ένα στο παρελθόν είχε ασχοληθεί επανειλημμένως με την πρωτοποριακή εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης στους Λειψούς αλλά και με την δημιουργία του καταφυγίου θαλάσσιας ζωής Αιγαίου, από το οποίο απελευθερώνονται δελφίνια που τελούσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας και το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το «Αρχιπέλαγος».

Το παράδειγμα των Λειψών ως στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση

Είναι γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ψηλά τον πήχη στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ήδη εχθές, σε συνάντησή του με τον υπουργό τουρισμού, τόνισε πως δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη χωρίς τον σεβασμό στο περιβάλλον. Και γενικότερα, σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, η έκρηξη  επενδύσεων που αποτελεί και το στοίχημα της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως με την προστασία της φύσης.

 Ένα απτό παράδειγμα είναι πως προεκλογικά ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει πως μέχρι το 2021 ολόκληρη η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιεί πλαστικό μιας χρήσης. Έτσι λοιπόν οι Λειψοί αποτελούν τον πιλότο αυτής της προσπάθειας και όπως διαφαίνεται το project αυτό δουλεύει. Η πολιτεία δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια ενός μικρού νησιού του Αιγαίου με 800 κατοίκους και να αρχίζει να προβληματίζεται για το πώς θα πραγματωθεί το project των Λειψών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το Κανάλι Ένα επικοινώνησε με τον δήμαρχο Λειψών, Φώτη Μάγγο. «Οι Λειψοί μπορούν να καταφέρουν πολλά», σημείωσε ο δήμαρχος, αναφερόμενος στη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού. Ο κ. Μάγγος, επίσης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του σταθμού μας για την καθολική αποδοχή του «νέου μέτρου».

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Λειψών Φώτη Μάγγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποδοχή του Iερού Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στον Πειραιά 24/5/15

Με τιμές αρχηγού κράτους μεταφέρθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου στον Πειραιά, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, λίγο πριν επιστρέψει στην Βενετία της Ιταλίας όπου φυλάσσεται. Η υποδοχή του Ιερού Θησαυρίσματος έγινε στις 15:45 στη συμβολή των οδών Β. Γεωργίου και Γ. Λαμπράκη[…]

Περισσότερα »

Η παρουσίαση του Ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Πειραιά

Εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Απριλίου  στις 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πειραιά. Θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *