Λεονταρισμοί Ερντογάν δια στόματος… Αντιπροέδρου για τον EastMed

Του Συμεών Κ. Πεϊμανίδη

Στον συνήθη παροξυσμό της επιδόθηκε και πάλι η Τουρκία, δια μέσου του Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι. Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε, σε έμμεση αναφορά του για τον αγωγό, ότι η Άγκυρα διέλυσε το παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο. Συνεχίζοντας, ο κ. Οκτάι υποστήριξε ότι οποίος κάνει σχέδια (βλ. EastMed), χωρίς την Τουρκία, δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Στην αντίπερα όχθη, «Νομική, πολιτική και γεωστρατηγική κατοχύρωση της ελληνικής ΑΟΖ», χαρακτήρισε, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, την συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, o καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης.

Ο καθηγητής έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Ιταλίας για το θέμα του αγωγού, λέγοντας ότι οι οικολογικές επιπτώσεις που προτάσσει η Ιταλική κυβέρνηση, για τον αγωγό, αποτελούν πρόφαση.

Στην πραγματικότητα, κατά τον κ. Μάζη,  η Ιταλία φέρεται συγκαταβατικά, καθώς μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί δεσμοί στον τομέα των οπλικών συστημάτων και του κατασκευαστικού τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπό πίεση οι τιμές του πετρελαίου.. πτώση κατά 20%

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και πλέον πριν ανακάμψει εν μέσω ανησυχιών για την αυξανόμενη υπερπροσφορά και την κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε στα 30,41 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον[…]

Περισσότερα »

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των ΑΟΖ

ΑΟΖ, θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα επανέρχονται στο καθημερινό λεξιλόγιο και την ειδησεογραφία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την υπογραφή του Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, που ναι μεν δεν παράγει κάποιο νομικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, ωστόσο, αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Πέραν των γνωστών τουρκικών διεκδικήσεων και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *