Λίβανος: Ανακύκλωση πλαστικών με ένα app

Πρόκειται για μια έξυπνη εφαρμογή που φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα των πλαστικών στη χώρα. Με μερικά κλικ έρχεται υπάλληλος και μαζεύει πλαστικά σκουπίδια για ανακύκλωση. Η υπηρεσία προσφέρεται ακόμη δωράν.

Ο πόλεμος της πλαστικής σακούλας έχει κοινά χαρακτηριστικά σε πολλές χώρες. Είναι αέναος και σε αρκετές περιπτώσεις αναποτελεσματικός. Τα πλαστικά σκουπίδια καταλήγουν εκεί ακριβώς που δεν θα έπρεπε, στο βυθό των θαλασσών, στην παραλία, αλλά και στο δρόμο. Στο Λίβανο βρέθηκε ένα τρόπος αποκομιδής και ανακύκλωσης πλαστικής ύλης χάρη σε μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Πώς γίνεται αυτό; Με μια εφαρμογή. Αρκεί ο χρήστης με μερικά κλικ να καλέσει έναν συνεργάτη αυτής της υπηρεσίας για να πάρει τα πλαστικά του σκουπίδια.

Κάτι σαν Uber

Εδώ και χρόνια η χώρα του κέδρου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα σκουπιδιών. Οι μεγάλες χωματερές είναι γεμάτες και διαδικασία καύσης των σκουπιδιών δεν υπάρχει. Επιπλέον οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών. «Παραγάγουμε καθημερινά, μόνο στη Βυρηττό, 800 τόνους σκουπιδιών», λέει ο Ζορζ Μπιτάρ, «τα περισσότερα καταλήγουν σε παράνομες χωματερές ή πετάγονται κατευθείαν στη θάλασσα». Ο Ζορζ Μπιτάρ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.

 Όταν ο 32χρονος, μετά από μεγάλης διάρκειας παραμονή στο εξωτερικό επέστρεψε στη χώρα του, το πρόβλημα με τα σκουπίδια ήταν τεράστιο. «Πριν από 5 χρόνια όταν επέστρεψα, υπήρχε τεράστια κρίση με τα σκουπίδια. Ήθελα να ανακυκλώσω τα δικά μου για να συμβάλω έτσι στην αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά ήταν αδύνατο. Μου ήρθε λοιπόν μια ιδέα: γιατί να μην βρούμε μια εφαρμογή, είπα, κάτι σαν ένα Uber, μέσω της οποίας ένας οδηγός θα μαζεύει και θα απομακρύνει ανακυκλώσιμα σκουπίδια; Και έτσι προέκυψε η ιδέα με το App».

Δωρεάν οι υπηρεσίες μέχρι νεωτέρας

Ο Ζορζ πέρασε στην πράξη. Σχεδίασε την εφαρμογή και ίδρυσε τη νεοφυή επιχείρηση Live Love Recycle. Οικονομική στήριξη πήρε από τη Γερμανία, από το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας. Στο μεταξύ απασχολεί 17 εργαζόμενους. 4.500 νοικοκυριά στη Βυρηττό χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. Με ποδήλατο οι υπάλληλοι μαζεύουν τις σακούλες και τις μεταφέρουν σε τοπικές εταιρείες ανακύκλωσης. Η διαδικασία είναι δωρεάν για τους πελάτες αλλά ο Ζορζ σκέπτεται κάποια στιγμή να ζητήσει χρήματα από τους χρήστες.

Μέχρις ότου οι Λιβανέζοι συνηθίσουν και συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, θα περάσουν ακόμη κάποια χρόνια. Αλλά η νέα εφαρμογή συνέβαλε στο να δοθεί νέα ώθηση στο διάλογο για τη διαχείριση των σκουπιδιών στο Λίβανο. Ο Ζορζ Μπιτάρ κάνει ήδη σχέδια επέκτασης του δικτύου, οι πελάτες του τον ενθαρρύνουν. «Από τότε που ξεκινήσαμε, υπάρχει ένα και μοναδικό αρνητικό feedback. Μας ρωτούν γιατί δεν προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και εκτός Βυρηττού».

dw.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε επιφυλακή το Παρίσι για πιθανό τρομοκράτη

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Παρίσι έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός Αφγανού αιτούντος άσυλο, με την υποψία ότι ίσως σχεδιάζει επίθεση στην γαλλική πρωτεύουσα, δήλωσε αστυνομική πηγή της Πέμπτη.Η αστυνομία δεν γνωρίζει το όνομα του Αφγανού, ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.Η Metronews[…]

Περισσότερα »

Υπό έλεγχο η κατάσταση στους δρόμους του Αμβούργου

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν οι δρόμοι του Αμβούργου, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G20. Η αστυνομία στο Αμβούργο, όπου διεξάγεται η σύνοδος της G20, κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο νωρίς σήμερα Σάββατο το πρωί, έπειτα από μία ημέρα συνεχών συγκρούσεων με τους διαδηλωτές. Βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επενέβησαν, αφού οι διαδηλωτές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *