Μ. Γιαννάκος: Ξεκίνησε στην Αττική η επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ

Για την εκτός ορίων, πλέον, κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής ως προς την διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μίλησε στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με την δημοσιογράφο Λία Λάππα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δεν προετοιμάστηκε το σύστημα υγείας, ενώ η ίδια η κυβέρνηση προειδοποιούσε για τρίτο κύμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση στηρίχθηκε μόνο στο lockdown και στους εμβολιασμούς οι οποίοι καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία πολύ μεγάλη πρόβλημα και στην νοσηλεία περιστατικών στις κλινικές οι οποίες είναι γεμάτες αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε.

«Χθες (2/3) οι γιατροί στον Ευαγγελισμό είπαν ότι έχουν περιστατικά διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ως εκ τούτου έχει ξεκινήσει και στην Αττική όπως και στην Θεσσαλονίκη πριν λίγο καιρό, η επιλογή ασθενών για το ποιος μπαίνει στην ΜΕΘ και ποιος όχι», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε δηλώσεις των γιατρών του Ευαγγελισμού, σύμφωνες με τις οποίες υπάρχουν τέσσερα περιστατικά διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

«Εσείς πιστεύετε πως όταν αδειάσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ θα ακολουθήσουν την χρονολογική σειρά με την οποία διασωληνώθηκαν τα περιστατικά; Ο γιατρός θα επιλέξει τον άνθρωπο ο οποίος έχει περισσότερες δυνατότητες να ζήσει, αυτόν που είναι πιο νέος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ αναφέρθηκε σε ασθενείς που βρέθηκαν σε ΜΕΘ επειδή είχαν υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν γεμίσει οι κλίνες ΜΕΘ, ενώ ακόμα και οι καινούριες που δίνονται καλύπτονται σε μία μέρα. Στο «Αγία Όλγα» δόθηκαν 9 κρεβάτια και γέμισαν και στον Ερυθρό Σταυρό δόθηκαν προχθές 14 κρεβάτια, την πρώτη μέρα γέμισαν τα 12, τώρα ίσως να είναι καλυμμένα και τα 14», επισήμανε.

«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών είναι η μοναδική λύση, θα πρέπει να επιταχθούν ή να επιστρατευθούν. Γιατί όταν γίνεται πόλεμος δεν διαπραγματεύεται κανείς από τους πολίτες σε ποιο μέτωπο θα πάει. Όμως η Πολιτεία περισσότερο διαπραγματεύεται παρά επιτάσσει. Αυτή την στιγμή ο ιδιωτικός τομέας θα έπρεπε να διαθέσει όλες τις κλίνες ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, στο δημόσιο σύστημα και να τις διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο σύστημα και όχι ότι περισσεύει», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα επισήμανε ότι, «Ήδη θρηνούμε για 25 συναδέλφους οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή και ζητάμε από την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τον θάνατο τους ως εργατικό ατύχημα γιατί οι οικογένειες τους ζούσαν από αυτόν τον μισθό και είναι σε απόγνωση».

Σχετικά με τις καταγγελίες για ασέλγεια σε παιδί που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία από εργαζόμενο, δήλωσε ότι «Έγινε ΕΔΕ, υπήρχαν μαρτυρίες σε αυτή την κατεύθυνση και η διοίκηση έβγαλε σε αργία τον εργαζόμενο και πήγε την υπόθεση στον εισαγγελέα», προσθέτοντας ότι το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» δεν έχουν δώσει τέτοια δείγματα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπ. Παιδείας: Οδηγίες κατά της εξάπλωσης της γρίπης

Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στην εγκύκλιο συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *