Μ. Κεφαλογιάννης: Να καταδικαστεί η Τουρκία για τα περί “τουρκικής” μειονότητας

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ για τις δηλώσεις περί «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Η Τουρκία αν και παραμένει μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες έναντι των γειτονικών της χωρών όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, μη σεβόμενη τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ αμφισβητεί ευθέως το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης και προσθέτει πως εδώ και τρία χρόνια η γειτονική χώρα «σε μία προσπάθεια αναθεωρητισμού προσπαθεί να αμφισβητήσει τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης, μία Διεθνή Συνθήκη που καθορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας και αποτελεί τον παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας».

Τι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι ρητά η συνθήκη της Λωζάννης στο άρθρο 142 αναφέρει ότι «η συνομολογηθείσα την 30ήν Ιανουαρίου 1923 μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας ειδική Σύμβαση περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών θα έχει μεταξύ των δύο τούτων Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών την αυτήν ισχύ και κύρος, ως εάν περιελαμβάνετο εν τη παρούση Συνθήκη».

Το άρθρο 2 της Σύμβασης περί ανταλλαγής πληθυσμών, συνεχίζει, εξαιρούσε από την ανταλλαγή των πληθυσμών τους Έλληνες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και τους μουσουλμάνους κατοίκους της Δυτικής Θράκης.

«Η τουρκική πλευρά επιμένει να αποκαλεί τους Έλληνες πολίτες με μουσουλμανικό θρήσκευμα που διαβιούν στη Θράκη σαν τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ό,τι και να λέτε, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι εδώ και αιώνες τουρκική και τουρκική θα παραμείνει”», συμπληρώνει και διατυπώνει τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πως σχολιάζει τις δηλώσεις αυτές της τουρκικής ηγεσίας που αμφισβητούν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης;

– Προτίθεται να τις καταδικάσει στην επόμενη Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσπαθούν να μην… κλωτσήσουν την καρδάρα με το γάλα

Αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση, ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με τη ρύθμιση για το γάλα τελικά δεν θα καταγραφούν απώλειες- τουλάχιστον σοβαρές- στο στρατόπεδο των κυβερνητικών βουλευτών. Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να κρατά αρκετούς κρυμμένους άσσους στο μανίκι της… Είναι μάλιστα διατεθειμένη να ρίξει στη «μάχη»[…]

Περισσότερα »

Μ. Συντυχάκης: Χωρίς διαφωνίες οι προτάσεις Ελλάδας – Θεσμών

«Ως προς τα μέτρα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στις προτάσεις των εταίρων της» τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο «Κανάλι 1». Όπως τόνισε, οι υπαρκτές κόντρες που υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών έχουν να κάνουν με το τι συμφέροντα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *