Μ. Πέμπτη: Τέσσερα συνταρακτικά γεγονότα για τον Ιησού

Του Νίκου Σηφάκη

Τη Μεγάλη Πέμπτη εορτάζουμε τα σωτήρια γεγονότα που συνέβηκαν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, τον ιερό Νιπτήρα, την παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου και την Προδοσία του Ιούδα.

Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στον Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός από όλους και στην αρχή σταματάει τον Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθισε.

Κατόπιν, άρχισε να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.

Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε, φάγετε». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: «Πιείτε από αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου, της νέας Συμφωνίας. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». Μετά από αυτή τη στιγμή, ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.

Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αρχίζει να λυπάται και να ανυπομονεί.

Αναχωρεί μόνος Του και, γονατίζοντας, προσεύχεται εκτενώς. Από την πολλή αγωνία γίνεται ο ιδρώτας Του σαν σταγόνες πηχτού αίματος, οι οποίες έπεφταν στη γη. Μόλις συμπληρώνει την εναγώνια εκείνη προσευχή, καταφτάνει ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και μεγάλο όχλο και αφού χαιρετάει και φιλάει πονηρά τον Δάσκαλό Του, Τον παραδίδει.

Συλλαμβάνεται λοιπόν ο Ιησούς και τον φέρνουν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές σκορπίζονται και ο θερμότερος όλων, ο Πέτρος, τον ακολούθησε ως την αρχιερατική αυλή και αρνείται και αυτός ότι είναι μαθητής Του.

Εν τω μεταξύ ο Θείος Διδάσκαλος παρουσιάζεται μπροστά στο παράνομο συνέδριο, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, εξορκίζεται στον Θεό για να πει εάν Αυτός είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος θανάτου, επειδή τάχα βλασφήμησε.

Στη συνέχεια πέρα τον φτύνουν στο πρόσωπο, τον χτυπάνε, τον εμπαίζουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, έως το πρωΐ.

Οι προφητείες έγιναν πραγματικότητα και ο Κύριος εσταυρώθη. Μέσα από τα λόγια των Ευαγγελίων και τα πένθιμα τροπάρια, περιγράφονται με τραγικό τρόπο τα Πάθη του Ιησού.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι από τις θλιβερότερες μέρες της χριστιανοσύνης. Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Tο μαρτύριό Του στο σταυρό κράτησε περισσότερες από έξι ώρες. Οταν ολοκληρώνεται η ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων στους ναούς, οι πιστοί συγκεντρώνουν λουλούδια για να στολίσουν τον Επιτάφιο, που θα υποδεχθεί το άχραντο σώμα του Χριστού το πρωί της Παρασκευής.

«Τη αγία και Μεγάλη Πέμπτη»

«Τῇ ἁγίᾳ καί Μεγάλῃ Πέμπτῃ, οἱ τά πάντα καλῶς διαταξάμενοι θεῖοι πατέρες», όρισαν να εορτάζουμε τα εξής:

Τον ιερό νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από το Διδάσκαλό τους

Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας

Την προσευχή του Χριστού στη Γεθσημανή, που ως Αρχιερέας απηύθυνε στον ουράνιο Πατέρα

Την προδοσία του Ιούδα

 

Οπως με εξαιρετικά σαφή τρόπο αναφέρει ο πΑνδρέας Αγαθοκλέους

«Σε αυτά τα τέσσερα σημεία ψηλαφούμε την ταπεινωμένη, τη θυσιαστική, την προσφερόμενη  και την προδομένη αγάπη. Το βράδυ εκείνο στα Ιεροσόλυμα, όπου ο κόσμος ησύχαζε στα σπίτια του, ο Ιησούς ως πρόσωπο και ως αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας δίνει την τελευταία μάχη με το μίσος, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά, δηλαδή τον θάνατο σε άλλη μορφή.

Το πλύσιμο των ποδιών, σύμφωνα με την Ιουδαϊκή συνήθεια, ώστε να «ανακληθούν» καθαροί. Ο Κύριος και διδάσκαλος, τιμητικά πλένει  τα πόδια των μαθητών Του δείχνοντας συγχρόνως ότι ο πρώτος, μέσα στην Εκκλησία Του, θα πρέπει να είναι «πάντων διάκονος». Η άλλη διάσταση της  εξουσίας που δεν επιβάλλει το θέλημά της ούτε ζητά δουλική υποταγή. Από τότε και για πάντα ο «ιερός νιπτήρας» θα δείχνει τον αληθινό επίσκοπο ως «τύπον και τόπον Χριστού» και θα τον διακρίνει από τον κοσμικό άρχοντα.

Η παράδοση στην Εκκλησία του μεγάλου και φρικτού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, θα παραμένει εις αιώνας το σημείο της παρουσίας του ζώντος Θεού. Ο ίδιος γίνεται «βρώσις και πόσις» για να ζήσει ο κόσμος. Προσφέρει και προσφέρεται θυσία «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας». Δε μας καλεί να γίνουμε καλοί και ηθικοί, εφαρμόζοντας τη διδασκαλία Του, όπως συμβαίνει με ιδρυτές θρησκειών και φιλοσοφιών. Μας προσκαλεί για να ενωθούμε μαζί Του υπαρξιακά, ουσιαστικά, τέλεια. «Λάβετε, φάγετε». «Πίετε  εξ αυτού πάντες». Το σώμα και το αίμα του Θεανθρώπου «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον».

Το «περίλυπός εστί η ψυχή μου έως θανάτου», που λέει στον κήπο της Γεσθημανής, είναι ο πόνος της ψυχής που γίνεται πιο δυνατός από τον πόνο του σώματος, αγγίζοντας τα όρια του θανάτου. Πόνος από την εγκατάλειψη από τους αγαπημένους, πόνος από την αποτυχία, από την απογοήτευση, από τη μοναξιά. Ο τέλειος άνθρωπος Ιησούς Χριστός, έχοντας ψυχή και σώμα όπως εμάς, μπορεί να κατανοήσει κάθε άνθρωπο που πονεί ψυχικά, που συντρίβεται από τον πόνο των γεγονότων και των ανθρώπων. Και ως Θεός, μπορεί να συμπορευτεί και να συμπαρασταθεί.

Η προδοσία του Ιούδα, ενός εκλεκτού μαθητή, θα δείχνει το πόσο εύκολα μπορούμε να αρνηθούμε και να προδώσουμε τους ευεργέτες μας, εάν στηριχθούμε στον λογισμό και στα πάθη μας.

Η Μεγάλη Πέμπτη μας φέρνει προ των Παθών του Κυρίου και μας ετοιμάζει για το «σήμερον κρεμάται επί ξύλου». Εκεί, στο μέσον του ναού, η εσταυρωμένη αγάπη θα καλεί όλους μαζί και προσωπικά τον καθένα για ανταποκριθούμε στην πρόσκληση για σταυροαναστάσιμη πορεία ζωής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροχαίο ατύχημα με νταλίκα σημειώθηκε στον Πλαταμώνα

Τροχαίο ατύχημα με νταλίκα σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Πλαταμώνα. Το όχημα ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του οδηγού του φορτηγού, που φέρει ρουμανικές πινακίδες, είναι σοβαρή. Στο τροχαίο δεν ενεπλάκη άλλο όχημα. Η κυκλοφορία στο[…]

Περισσότερα »

Τζόκερ: 2 υπερτυχεροί θα πάρουν από 9,2 εκ. ο καθένας

Δύο υπερτυχερούς, σε Πέλλα και Κόρινθο, κερδίζουν από 9.199.462,00 ευρώ, ανέδειξε η αποψινή κλήρωση του Τζόκερ, σπάζοντας ένα σερί 15 τζακπότ που έσπασε κάθε ρεκόρ. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν ήταν 9, 14, 20, 24, 30 και αριθμός τζόκερ το 16.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *