Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μ. Σταυριανουδάκης: Θετικά τα μηνύματα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ (ηχητικό)

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τα θετικά μηνύματα που συζητήθηκαν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2021, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Πειραιάς 24» με τον Βασίλη Ταλαμάγκα.

Όπως είπε συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα της ανακατανομής των ΚΑΠ. «Πρέπει στο μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει στους μικρούς νησιωτικούς, ορεινούς δήμους σε σχέση με τους αστικούς, να υπάρξει κοινή συνισταμένη που να αμβλύνει τις διαφορές που αισθάνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματικά υπάρχουν, στις κατηγορίες αυτές των δήμων».

Αναφορικά με το θέμα της κινητικότητας ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που θα δώσουν πνοή, κυρίως στους μικρομεσαίους δήμους – ιδιαίτερα τους απομακρυσμένους, για να μην απασφαλίζονται από προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα έχουν φύγει, εργαζόμενοι  επιστημονικού επιπέδου που εργάζονται σε τεχνικές υπηρεσίες αλλά και στην οικονομική διαχείριση».

Μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, θα γίνει προσπάθεια το 2023 να γίνει επαύξηση των ΚΑΠ για να καλυφθεί ένα μέρος των όποιων διαφορών προκύψουν και να φέρει μεγαλύτερη ισορροπία. «Ήδη ως υπουργείο καταβάλλαμε αυτόν τον μήνα ολόκληρη πρόσθετη ΚΑΠ μηνιαία σε όλους τους δήμους και προτιθέμεθα πριν το τέλος του έτους να τους δώσουμε άλλη μία. Πρόκειται για μία πολύ καλή οικονομική ενίσχυση προκειμένου οι δήμοι να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά τους προβλήματα».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε πλέον τις φυσικές καταστροφές είναι ταχύτατος. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλλει πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες πληρωμές που γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας arogi.gov δίνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και τα πρώτα χρήματα για περιπτώσεις σπιτιών που έχουν πληγεί. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, που σχετίζεται με την   ανακολουθία του αρχικού αιτήματος με την τελική απόδειξη της πραγματικής καταστροφής. Έχουμε ξεκινήσει μία έρευνα για το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αυτές τις περιπτώσεις γιατί συνήθως γίνονται με το πρόσχημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Εμείς καλοπροαίρετα θέλαμε να αποδεχτούμε όλα τα αιτήματα αλλά βλέπουμε ότι στην πράξη δεν αποδεικνύονται».

Τέλος μιλώντας για την πανδημία έκανε λόγο για σκληρή πραγματικότητα όπου κανείς δε ξέρει με ακρίβεια πότε θα απαλλαγούμε πλήρως. «Η αυτοδιοίκηση υπήρξε σοβαρός υποστηρικτής στην όλη προσπάθεια που έκανε το ελληνικό κράτος για να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Εμείς ως υπουργείο στηρίξαμε τους δήμους, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου με περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να σταθούν στο ύψος των αναγκών λόγω της πανδημίας» κατέληξε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , ,