Τον Ιούνιο οι ρυθμίσεις για τη βοήθεια σε δανειολήπτες

Ο Ειδικός γραμματέας διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μίλησε στην ΕΡΑ, για την τρίμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση δανειοληπτών, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις σκέψεις για την δημιουργία κρατικού φορέα, που θα εξασφαλίζει την παραμονή στο σπίτι τους, όσων χάνουν την πρώτη κατοικία τους.

Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης, παρατείνεται μέχρι τέλος Ιουλίου η προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή η σχετική «ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δέχεται για ακόμα 3 μήνες αιτήσεις από πολίτες», που θέλουν να υπαχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις. Ο ειδικός γραμματέας διευκρίνισε ότι έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση 3,5 χιλιάδες άτομα, ενώ η ρύθμιση αφορά, δυνητικά, 90-100 χιλιάδες, καθώς πολλοί από αυτούς ή έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή έχουν κάνει ρύθμιση δανείων απευθείας με τις τράπεζες.

Όσον αφορά στον σχεδιασμό για την ενίσχυση δανειοληπτών, που επλήγησαν οικονομικά από τον κορωνοϊό, αυτή θα αφορά φυσικά πρόσωπα, για δάνεια στα οποία έχει γίνει προσημείωση του ακινήτου και περιλαμβάνει όσους από την οικογένεια διαμένουν στο ακίνητο. Πρόκειται για κρατική επιδότηση στην δόση του δανείου, που θα έχει ορισμένη χρονική διάρκεια.Η τελική μορφή των ρυθμίσεων θα είναι έτοιμη περί τα μέσα Ιουνίου, ώστε να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και σε μία πρόταση που εξετάζεται, δηλ. την δημιουργία ενός κρατικού φορέα, ο οποίος θα αγοράζει το σπίτι ενός πολίτη, ο οποίος θα αναγκαζόταν να το χάσει με επακόλουθο την έξωση, σε τιμή αγοράς και στην συνέχεια θα του επιτρέπει να μείνει σε αυτό με κάποιο αντίτιμο, που θα καθορίζεται από την οικονομική του κατάσταση. Θα του δίνει μάλιστα το δικαίωμα, «εφόσον στο μέλλον ανακάμψει οικονομικά να το αγοράσει πίσω». Όπως είπε ο ειδικός γραμματέας και αυτό θα έχει οριστικοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.

Τέλος ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο επεξεργασίας των αιτήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Θετικά μέτρα” 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση πακέτου θετικών μέτρων αρκετών δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που εμπεριέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (Stability Program 2019). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠ.ΟΙΚ., τα πρωτογενή πλεονάσματα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας θα είναι: • 2019:[…]

Περισσότερα »

ESM: Εξετάζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Εναλλακτικές επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει αρχίσει να εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM), «σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρει ο ESM στην ανακοίνωσή του, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν έτοιμοι πέρυσι τον Αύγουστο να εξετάσουν, εάν χρειαζόταν, πιθανά πρόσθετα μέτρα για να καταστήσουν βιώσιμο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *