Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάνδρα: Τα προβλήματα φεύγουν, η σύγκρουση διατηρείται

0 σχόλια ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς ομαλοποίηση βαίνει η κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής, καθώς η εκτόνωση των έντονων καιρικών φαινομένων συνδράμει στη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων της περιοχής.
Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί πλήρως, καθώς η τροχαία επιτρέπει την κυκλοφορία σε όσους οδικούς άξονες προκλήθηκαν νωρίτερα προβλήματα -και συγκεκριμένα:
• παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από τη γέφυρα της Μάνδρας προς τη Θήβα
• κόμβος Μάνδρας – Μαγούλας, στο ρεύμα προς Αθήνα
• νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το Δαφνί έως τα διυλιστήρια,
• Αττική οδό, στην έξοδο προς Μάνδρα

Ευρεία σύσκεψη

Την ίδια ώρα, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία, οι τρόποι αντιμετώπισής τους, καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της κατάστασης.
450 κλήσεις για άντληση υδάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 450 κλήσεις σ’ όλη την Ελλάδα, για αντλήσει υδάτων, καθώς και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα:
• 70 κλήσεις στον νομό Μαγνησίας
• 15 κλήσεις στον νομό Λάρισας
• 240 κλήσεις στον νομό Χαλκιδικής
• 95 κλήσεις σε Μάνδρα και Μαγούλα Αττικής

Πυρά προς κυβέρνηση – περιφέρεια

Οι νέες, καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα έχουν καταστεί πεδίο πολιτικής σύγκρουσης, με την αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και την περιφέρεια. Άλλωστε, οι μνήμες από την καταστροφή του περασμένου φθινοπώρου, όταν πνίγηκαν 26 άνθρωποι, είναι ακόμη νωπές.
Η Ν.Δ., συγκεκριμένα, αποφάσισε να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, «ζητώντας άμεση ενημέρωση για τους λόγους της απαράδεκτης καθυστέρησης στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο τιτλοφορείται ως εξής: «Η Μάνδρα ξαναζεί τον εφιάλτη, η Αττική πνίγεται στα σκουπίδια». Μάλιστα, καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε για ακόμη μία φορά η Μάνδρα.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Διοίκηση είναι εκτεθειμένοι, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει, αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής» υποστήριξε, τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
naftemporiki.gr

Περιφέρεια Αττικής: Φταίει η κλιματική αλλαγή. Τα έργα προχωρούν με αριθμούς-ρεκόρ

«Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα» και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα – συνδράμοντας και την Πυροσβεστική – για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.
Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», διαπιστώνει η Περιφέρεια χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών».
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις αναφέρει ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια και σε άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο, ενώ απέστειλε και δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.
Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».
Σημειώνεται πως, μετά τις πλημμύρες της Τρίτης, η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, δήλωσε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει. Όπως είπε, τα έργα βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι έκανε λόγο για ατέλειωτες διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα. «Μιλάμε για υποτιθέμενα έργα που θα γίνουν με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν υπάρχει» είπε σχετικά.
HuffPost Greece

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *