Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαρτυρία από την Μαριούπολη: Η ελπίδα που σβήνει με κάθε αποτυχημένη προσπάθεια διαφυγής

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη απέτυχε το μεσημέρι της Κυριακής όταν παραβιάστηκε η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Εκτός όμως από την προφανή παραβίαση της συμφωνίας που αφορούσε σε μάχες που ξέσπασαν καθ’οδόν του ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα ακολουθούσαν οι άμαχοι, ο Ερυθρός Σταυρός που βρίσκεται στο πεδίο για να συντονίσει τις προσπάθειες, εκφράζει και άλλες ανησυχίες.

Όπως υποστηρίζει, σύμφωνα με το ΒΒC, o όλος σχεδιασμός ήταν φτωχός αφού Ρώσοι και Ουκρανοί δεν είχαν συμφωνήσει σε βασικά ζητήματα όπως: ακριβείς ώρες, τοποθεσίες αναχώρησης, διαδρομές, πόσα άτομα θα απομακρύνονταν και εάν η συμφωνία περιελάμβανε και τη δυνατότητα μεταφοράς προμηθειών στην πόλη για τους κατοίκους που θα έμεναν πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, το δράμα των κατοίκων είναι απερίγραπτο αφού συνεχίζουν να ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό ενώ τα τρόφιμα λιγοστεύουν. Οι δε ελπίδες τους διαψεύδονται συνεχώς.

Όπως του 27 χρονου Μαξίμ 

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του Σαββάτου, ο νεαρός προγραμματιστής πληροφορικής που φροντίζει τους παππούδες του και μένει σε ένα διαμέρισμα στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Μαριούπολη, είπε στο BBC ότι η μέρα άρχισε γεμάτη ελπίδες και «έκλεισε» με πλήρη απόγνωση.

«Όσο πιο γρήγορα μπορούσα, ετοίμασα τέσσερις τσάντες για εμένα, τον παππού και τη γιαγιά μου με ζεστά ρούχα και φαγητό και όλο το νερό που μας είχε απομείνει και τις έβαλα στο αυτοκίνητό μου».

«Μόλις ήμουν έτοιμος να βάλω μπροστά το αυτοκίνητο οι βομβαρδισμοί άρχισαν ξανά. Άκουσα εκρήξεις κοντά μας. Πήρα τα πάντα και τα μετέφερα ξανά στο διαμέρισμα. Από εκεί, μπορούσα να δω καπνό που έβγαινε από κάποια σημεία της πόλης αλλά και καπνό κοντά στον αυτοκινητόδρομο προς τη Ζαπορίζια που ήταν ο προορισμός μας».

«Πολλοί άνθρωποι ήταν στο κέντρο της πόλης επειδή άκουσαν ότι υπήρχε κατάπαυση του πυρός και λεωφορεία διαθέσιμα για να τους φυγαδεύσουν. Κάποιοι, ήταν αδύνατον μετά να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Φιλοξενούμε πολλούς ανθρώπους στο διαμέρισμα. Είναι από την αριστερή πλευρά της πόλης, που λένε ότι έχει καταστραφεί. Όλα τα σπίτια καίγονται και κανείς δεν μπορεί να σβήσει τις φωτιές. Υπάρχουν πολλά πτώματα στους δρόμους και κανείς δεν μπορεί να τα μαζέψει»

«Μας έχει τελειώσει το εμφιαλωμένο νερό και καταναλώνουμε αυτό που έχουμε μαζέψει στην μπανιέρα.Το αέριο είναι το μόνο πράγμα που εξακολουθεί να λειτουργεί, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε το νερό του μπάνιου και να το πιούμε».

«Σήμερα η αστυνομία άνοιξε τα καταστήματα και είπε στον κόσμο να πάρει τα πάντα γιατί οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν φαγητό. Οι γείτονές μας κατάφεραν να πάρουν γλυκά, ψάρια και ανθρακούχα ποτά».

«Η κατάπαυση του πυρός ήταν ένα ψέμα, η μία πλευρά δεν σχεδίαζε ποτέ να σταματήσει να πυροβολεί. Εάν υπάρξει όμως και άλλη συμφωνία κατάπαυσης πυρός θα πρέπει να προσπαθήσουμε να φύγουμε, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι αληθινή. Ίσως τώρα είναι καλύτερα να κρυβόμαστε».

Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Πρίφτη

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,