Μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων του Πειραιά μιλούν στο Κανάλι Ένα

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Μπαράζ καταλήψεων σημειώνεται από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Πειραιά, με κύριο αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών από τον COVID-19, την στιγμή που ο μέσος όρος των μαθητών σε κάθε αίθουσα ξεπερνάει τους είκοσι.

Το kanaliena.gr μίλησε με μαθητές δύο Λυκείων που τελούν υπό κατάληψη, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στα χώρους των σχολείων τους.

Στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Πειραιά

Ξημερώματα Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου άρχισε η κατάληψη στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, τα οποία συστεγάζονται στο ίδιο σχολικό κτίριο επί της οδού Αφεντούλη.

«Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα κορωνοϊού στο Γυμνάσιο και ένα στο Λύκειο. Στο Λύκειο είπαν να μην έρχονται για 15 ημέρες στο σχολείο τα άτομα που ήταν κοντά στον μαθητή που έχει κορωνοϊό, ούτε καν για το τμήμα ολόκληρο.

Υπάρχει ένα κοινό κυλικείο στο οποίο σε κάθε διάλλειμα είναι αναπόφευκτο να σημειώνεται συνωστισμός. Οι μαθητές του Γυμνασίου έρχονται σε επαφή με τους μαθητές του Λυκείου, οπότε αν έχει κάποιος την ασθένεια, είναι εύκολο να κολλήσουν και άλλοι», δήλωσαν μαθητές του 1ου Λυκείου Πειραιά.

«Δεν είχαν γίνει απολυμάνσεις στα δύο σχολεία, παρά μόνο την ημέρα που άρχισε η κατάληψη, ήρθε ένα άτομο για να απολυμάνει τους χώρους του κτιρίου.

Το κάθε τμήμα έχει από είκοσι έως εικοσιπέντε μαθητές, κατά τ’ άλλα μας λένε να μην συγκεντρωνόμαστε πάνω από εννέα άτομα στις πλατείες.

Στο διάλλειμα επίσης μας λένε να βγάζουμε τις μάσκες αν και εκεί είναι χειρότερα γιατί μαζευόμαστε περισσότερα άτομα στους χώρους έξω από τις αίθουσες», προσθέτουν.

Κάνουν λόγο επίσης για επιθετική συμπεριφορά των καθηγητών κατά την πρώτη ημέρα της κατάληψης, καθώς και για προβλήματα στο θέμα της καθαριότητας.

Μάλιστα διαμαρτύρονται ότι άλλα λένε από το Λύκειο στους γονείς για να τους καθησυχάζουν και άλλα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ως μαθητές.

«Πήραν τηλέφωνο στο σπίτι μου, επειδή έχω στην οικογένεια ευπαθές άτομο, για να διαβεβαιώσουν ότι έχει γίνει απολύμανση και δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αφού ήρθα στο σχολείο έμαθα ότι θα γινόταν την επόμενη ημέρα απολύμανση», δήλωσε χαρακτηριστικά μία μαθήτρια.

Στην ερώτηση μας γιατί δεν έχει αναρτηθεί το σχετικό πανό, το σύμβολο που σηματοδοτεί μία κατάληψη, η απάντηση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Πειραιά ήταν: «Οι φωνές μας είναι πιο δυνατές από ένα πανό».

Στο Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Πειραιά

«Είμαστε 27 παιδιά σε κάθε τμήμα, καθόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο. Υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Γ΄ Λυκείου, αλλά δεν λήφθηκαν μέτρα. Επίσης δεν τηρούνται οι αποστάσεις, πράγμα δύσκολο να γίνει, δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής», δήλωσαν στο kanaliena.gr μαθητές του Ζαννείου  Πειραματικού Λυκείου Πειραιά.

Όσο για την διάρκεια της κατάληψης, η οποία άρχισε την Τρίτη, ανέφεραν ότι το Γυμνάσιο πιθανότατα θα επαναλειτουργήσει την Δευτέρα (28/9), ενώ για το Λύκειο θα γίνει συνέλευση την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου όπου οι μαθητές θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κατάληψη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβολή για τις 17 Αυγούστου πήρε η δίκη των Κ. Σακκά & Μ. Σεισίδη

Αναβολή για τις 17 Αυγούστου πήρε η δίκη των Κ .Σακκά & Μ. Σεισίδη, λόγω της απουσίας των 3 αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση. Υπενθυμίζετυαι ότι το Σάββατο οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη αναβολή της δίκης τους. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *