Μάτι: Εισαγγελική έρευνα μετά τα δημοσιεύματα για την τραγωδία

upd 18:50

«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη!», απάντησε η ΝΔ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι.

Η Νέα Δημοκρατία προσθέτει και το εξής στην ανακοίνωσή της: «Αφήστε, λοιπόν, τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κα. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».

ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και ΝΔ συνεχίζουν την πολιτική τυμβωρυχία

Για «αντιπερασπισμούς» και «πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι» κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή ανακοίνωσή του.

«Σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, χαρακτήρισε “διαφορετική” την πυρκαγιά στο Μάτι και την απέδωσε σε “ακραία καιρικά φαινόμενα, απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής”. Εντός συνόρων, ωστόσο, συνεχίζει να κάνει πολιτική εκμεταλλευόμενος την τραγωδία», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχρισε ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίον ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του σχετικά με το Μάτι και τον οποίον είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες» και ότι αναβάθμισε σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίο είχε καταγγείλει με σφοδρότητα».

Προσθέτει, δε: «Μετά από όλα αυτά και ενώ εδώ και 4 μήνες έχει αφήσει οικονομία, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό να καταρρέουν», «ενώ έχει οδηγήσει, ήδη πριν την πανδημία, τη χώρα σε ύφεση και συγχρόνως επιβεβαιώνει πως θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά με την υπογραφή του» και «ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία κατάφερε να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε και να εξασφαλίσει τα κονδύλια που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι επιχορηγήσεις διαρκώς ψαλιδίζονται», «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα».

«Οι διαρκείς αντιπερισπασμοί, είτε με το παρακράτος της Δεξιάς που λειτουργούσε υπονομευτικά ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ανυπόστατες, ψευδείς και χυδαίες καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Προβλήματα τα οποία πλέον αναγνωρίζει μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά ότι “προφανώς, ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει”», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 

17:19

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα στοιχεία που αποκάλυψε η «Καθημερινή» για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, που, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δέχθηκε πιέσεις ανωτέρου του προκειμένου να μην καταδείξει ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας ευθύνες αρμοδίων για την τραγική διαχείριση της κατάστασης καθ’ όλη την διάρκεια επέλασης της φωτιάς.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για όσα δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τις πιεστικές υποδείξεις υπό καθεστώς απειλής που δέχθηκε ο κ. Λιότσιος. Ο τελευταίος είχε αναλάβει με εισαγγελική εντολή να συντάξει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τρεις εισαγγελείς, αμέσως μετά τη φωτιά.

Πρώτο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζεται μετά από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, είναι, εκτός από το δημοσίευμα, και η μήνυση του κ. Λιότσιου σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου, αρχηγού του Σώματος κατά την επίμαχη περίοδο στην οποία εξιστορεί τις πιέσεις, υπό την μορφή «συμβουλών», που δέχθηκε ώστε για τα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς να αποδοθούν τελικώς ευθύνες «στον αέρα, στα αυθαίρετα σπίτια» κ.λπ. Η μήνυση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής αφορά τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος.

Η εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο ο οποίος θα αξιολογήσει το υλικό και θα αναζητήσει σε πρώτη φάση ευθύνες με βάση τα αδικήματα που περιλαμβάνει η μήνυση.

Θεοδωρικάκος: Δικαιοσύνη και διαφάνεια για το Μάτι

Σε συνένεντευξη του στην ΕΡΑ 1 ο υπουργός Εσωτερικών με αναφορές σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», χαρακτήρισε «ανήκουστα» όσα συνέβησαν εκείνες τις τραγικές ώρες που στοίχισαν τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας και ζήτησε την απόδοση δικαιοσύνης, εκφράζοντας απορία για το «πώς μπορούν να κοιμούνται τα βράδια όσοι μετείχαν στην οργανωμένη προσπάθεια να συγκαλυφθεί η αλήθεια».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις», αλλά αρνήθηκε, όπως είπε να κάνει υποδείξεις, ερωτηθείς εάν πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τα στοιχεία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Τ. Θεοδωρικάκος, «δεν είναι δυνατόν να γίνεται οργανωμένη προσπάθεια με πιέσεις και με τον τρόπο που περιγράφει το ρεπορτάζ να συγκαλυφθεί η αλήθεια και να μη γίνει μία αντικειμενική και δίκαιη έρευνα για το τί και ποιος έφταιξε που χάσαμε 102 συνανθρώπους μας, 102 ανθρώπινες ψυχές, 15 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Επίσης, τόνισε ότι «το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι αίτημα διαφάνειας και δικαιοσύνης και ο καθείς οφείλει να πράττει το καθήκον του». Ερωτηθείς για την αντίδραση της Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη (με εξώδικο και μήνυση κατά του δημοσιεύματος της εφημερίδας) ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε:

«Το τι θα κάνει κάθε άνθρωπος, που εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται είναι δικό του θέμα. Δεν θέλω να κάνω υποδείξεις. Θεωρώ ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει ας βγει να το πει. Δικό της πρόβλημα θα είναι».

Βερβεσός: Εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου

O Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Κ. Βερβεσός αναφορικά με τις αποκαλύψεις για άνωθεν παρεμβάσεις στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, δήλωσε στο TheCaller: «Όσα αποκαλύφθηκαν εγείρουν σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας».

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Βερβεσού στο thecaller:

«Όσα αποκαλύφθηκαν από την «Καθημερινή» σχετικά με την απόπειρα ελέγχου των ερευνών και συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εγείρουν σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας.

Η ζωή και η υγεία συνιστούν ύψιστα συνταγματικά αγαθά, η λυσιτελής προστασία των οποίων πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Πολιτείας. Χωρίς σταθμίσεις, συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Οι ενδοϋπηρεσιακές μεθοδεύσεις που επιφέρουν επιπτώσεις στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών τραυματίζουν το κράτος δικαίου και πρέπει να αξιολογηθούν ποινικά. Το ίδιο ισχύει και για κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών μέσω αθέμιτων υπηρεσιακών παρεμβάσεων και απειλών.

Ο νομικός κόσμος της χώρας, που έχει ταχθεί να υπηρετεί το Κράτος Δικαίου, δεν μπορεί να είναι αδιάφορος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Έχω την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη θα επιδείξει, ως οφείλει, ταχύτατα αντανακλαστικά, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των άνω υποθέσεων.

 

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ξέχασε» να δηλώσει ΦΠΑ αξίας… 2.120.925 ευρώ

Απόκρυψη φορολογητέας ύλης συνολικής αξίας 2.120.925 ευρώ διαπιστώθηκε σε εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από έλεγχο που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο του ελέγχου ελήφθησαν λογιστικά αρχεία και στοιχεία της εταιρίας για τα έτη 2011 έως και 2014, από όπου και προέκυψε η απόκρυψη[…]

Περισσότερα »

Αχτίδα φωτός στη… μιζέρια του ΠΑΟΚ η πρόσληψη Άρνεσεν

Του Μιχάλη Κατσαφάδου…  Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Φρανκ Άρνεσεν στον ΠΑΟΚ, ίσως να μην λέει και πολλά στους περισσότερους φίλους του «δικεφάλου», που όπως και οι περισσότεροι οπαδοί των ομάδων, έχουν μάθει να εκστασιάζονται κυρίως από την απόκτηση καλών ποδοσφαιριστών ή δευτερευόντως από την πρόσληψη καλών προπονητών. Ο ΠΑΟΚ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *