Μαξίμου: Υπομονή μέχρι το 2019 για εκλογές

Δριμεία κριτική προς τη ΝΔ για τη στάση της ως προς τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, ασκούν πηγές της κυβέρνησης, σχολιάζοντας προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποδίδει προεκλογικό χαρακτήρα σε αυτή την κίνηση ότι «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019».

Σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή «δεν έχει χαρακτήρα προκελογικής παροχής, αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού» και καλούν τη ΝΔ «να αφήσει την αφωνία» για το μείζον θέμα των εργασιακών και «να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές απαντούν αναλυτικά και σε όσους εξισώνουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2014, τονίζοντας ότι «τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος». Αναφέρουν ότι με την κίνηση της εκείνη η κυβέρνηση είχε «ρίξει στα βράχια» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δισ, ενώ η δαπάνη για την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά από την υπεραπόδοση και δεν διακινδυνεύεται η επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει ενοχλήσει σφόδρα τη Νέα Δημοκρατία».
Τονίζουν ότι «η ΝΔ επιβεβαιώνει την αμηχανία της μιλώντας για προεκλογικές εξαγγελίες γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει την πραγματική της ατζέντα: Ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» δεν είναι τίποτα άλλο από την αλήθεια του πιο στυγνού θατσερισμού: Είναι η συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Ωστόσο, σημειώνουν, «επειδή ορισμένοι δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή για να εξισώσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την άνοιξη του 2014, ας μιλήσουμε με όρους αλήθειας, που τόσο αρέσουν (;) στον κ. Μητσοτάκη».

Επ’ αυτού τονίζουν ότι «τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος» και αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δις. ευρώ.

Δεν επρόκειτο φυσικά για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντ’ αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%). Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία».
Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια!».

«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019», σχολιάζουν και προσθέτουν ότι «ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;».

Altsantiri.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έτοιμος για …όλα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη και για ακραία σενάρια τρόμου προετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ -εξ ου και χθες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονόησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να δρομολογήσει ακόμη και παιχνίδια με τις τράπεζες και την αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί, ήδη από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η επίσπευση της[…]

Περισσότερα »

«Βασικός μοχλός προώθησης των θέσεων της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι η ισχύς της χώρας»

«Η Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία σε συνθήκες κρίσης, έχει πλέον κάνει την επιλογή να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει εκ νέου τη θέση της στον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσέρχεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με σκοπό να ενημερώσει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *