Με το Facebook «τα βάζει» και η Ρωσία

Αφού μπλόκαρε εκατομμύρια διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη του αποκλεισμού της εφαρμογής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Telegram, η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ελέγξει το Facebook μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα επιθεωρήσουμε αυτήν την εταιρεία (Facebook) μέχρι το τέλος του 2018», δήλωσε ο Αλεξάντρ Γιάροφ, επικεφαλής της Roskomnadzor σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

«Ορισμένα κριτήρια πρέπει να τηρηθούν, όπως ο εντοπισμός επί του ρωσικού εδάφους των βάσεων δεδομένων των ρώσων πολιτών και η εξάλειψη όλων των απαγορευμένων πληροφοριών. Αυτοί (σσ. στη Facebook) έχουν καθυστερήσει. Εάν δεν εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια ή ορισμένα από αυτά … θα τεθεί φυσικά θέμα μπλοκαρίσματος», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την Izvestia, περί τα 19,4 εκατομμύρια διευθύνσεις IP είχαν μπλοκαριστεί την Τρίτη το απόγευμα στη Ρωσία από την Roskomnadzor στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης κατά του Telegram, πριν μειωθούν στα 16,4 εκατομμύρια το βράδυ.

Οι διευθύνσεις αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί ο αποκλεισμός της εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, που ξεκίνησε τη Δευτέρα κατ΄εφαρμογήν απόφασης δικαστηρίου της Μόσχας έπειτα από την άρνηση των υπευθύνων της εφαρμογής να παραδώσουν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τα κρυπτογραφημένα κλειδιά που θα επέτρεπαν στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας… να διαβάζουν τα μηνύματα των χρηστών.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Agora, οι δικηγόροι της οποίας υπερασπίζονται το Telegram, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

«Θα συγκεντρώσουμε όλες τις μαρτυρίες και τα γεγονότα από σήμερα μέχρι τις αρχές του Μαΐου και θα ζητήσουμε από τον γενικό εισαγγελέα να επαληθεύσει τη νομιμότητα των ενεργειών της Roskomnadzor», δήλωσε ο Πάβελ Τσίκοφ, επικεφαλή της Agora στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Πάβελ Τσίκοφ πρόσθεσε ότι περιμένει πολλές δεκάδες αγωγές και μία ομαδική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Telegram παρέμεινε διαθέσιμο για την πλειονότητα των Ρώσων κατοίκων», έγραψε από την πλευρά του ο συνιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LG Nexus 5: Επέστρεψε και πάλι στο Google Play των ΗΠΑ

Αξίζει ακόμη και τώρα η αγορά ενός Nexus 5 ή θεωρείται ξεπερασμένο; Από ό,τι δείχνουν τα διάφορα γκάλοπ η απάντηση είναι πως ναι, καθώς το Nexus 6 λόγω του αυξημένου μεγέθους του θεωρείται δύσχρηστο από πολλούς και η αμέσως επόμενη επιλογή είναι το Nexus 5, που παραμένει στην αγορά και[…]

Περισσότερα »

Ρωσία: δέχθηκε 25 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ

Η Ρωσία αποτέλεσε το στόχο σχεδόν 25 εκατομμυρίων κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση των ηλεκτρονικών

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *