Μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα βαρύτατων ασθενειών

Μείωση στον ΦΠΑ φαρμάκων βαρύτατων ασθενειών περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εντάχθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο συζητείται το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο, Παρασκευή.

Η μείωση ΦΠΑ στα φάρμακα

Με την εν λόγω τροπολογία του Χρήστου Σταϊκούρα υπάγονται εφεξής φάρμακα βαρύτατων ασθενειών στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που ισχύει και:

– τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004
– τα εμβόλια και ανοσολογικά προϊόντα για την ιατρική του ανθρώπου δασμολογικής κλάσης 3002.

Πρόκειται για φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, όπως, καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια.

Τέλος στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για ΙΧ πολυτέκνων

Με την ίδια τροπολογία εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης πολυτέκνων με 4 τουλάχιστον εξαρτώμενα άγαμα τέκνα. Η κατάργηση ισχύει από το φορολογικό έτος 2019 και εφεξής.

Μετεγγραφές αθλητών

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει από 1/1/2020 τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μετεγγραφές ή την ανανέωση συμβολαίων αθλητών υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν τις 40.000.

Ειδικότερα, βάσει της προωθούμενης ρύθμισης από 1/1/2010 ορίζεται φορολογικός συντελεστής 22%  από 45% σήμερα για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρίες σε αθλητές για: την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής, ή την ανανέωση, ή τη λύση συμβολαίου συνεργασίας εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.

Η τροπολογία, ωστόσο, προβλέπει παράλληλα την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης του φόρου που προκύπτει κατά τη φορολόγηση των εν λόγω ποσών, σε 22% από 20% που ισχύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέφτει χρήμα στην αγορά αλλά το φέσι …φέσι

Μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου κατά 536 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβρη. Παραμένουν όμως άνω των 2 δισ. ευρώ οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Δραστική μείωση πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες, η πορεία των οποίων βρέθηκε στο[…]

Περισσότερα »

Σε λειτουργία η «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης» (e-ΥΜΣ)

Ξεκίνησε η λειτουργία η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), το νέο ψηφιακό εργαλείο εξ αποστάσεως σύστασης εταιριών. «Ήδη, σήμερα το πρωί, έγινε η πρώτη σύσταση εταιρείας, η οποία διήρκεσε

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *