Μενδώνη για καταγγελίες: Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος

Του Άκη Καπράνου…

Κεραυνούς προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που πολλοί περίμεναν καθώς μαίνεται ακόμα η γνωστή αλυσίδα καταγγελιών που «πνίγει» το Εθνικό Θέατρο.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε, με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ηταν η σταθερή στάση του ότι δεν έχει σχέση με τις φήμες, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε ως μια προσωπική μαρτυρία. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά τη συνέντευξη του Ν.Σ.».

Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «άδειασε» τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη στον οποίο άλλωστε και αναφέρθηκε ονομαστικά με τη εξής ισχυρή φράση: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προκύπτει τώρα». Μάλιστα συνέχισε με το εξής: «Αν ήταν και το γνώριζε και η Υπουργός Πολιτισμού, γιατί δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο το 2018 να χρησιμοποιήσει τον Λιγνάδη και γιατί η Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός Πολιτισμού, συμπρωταγωνίστησε μαζί του στον “Οιδίποδα”; Γνώριζε και δέχθηκε να παίξει; Αν ναι, οι ευθύνες είναι αλλού».

Ας σημειωθεί επίσης πως σήμερα κατατέθηκε και δεύτερη μήνυση για βιασμό ανηλίκου σε βάρους του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού του θεάτρου κατά του οποίου κατατέθηκε και η πρώτη μήνυση από τον 40χρονο σήμερα Βασίλη για βιασμό από την ηλικία των 15 ετών και για τέσσερα χρόνια.

Έτσι, περίτεχνα (ή όχι και τόσο περίτεχνα αναλόγως με την σκοπιά του καθενός) κρατά σήμερα και το πεπόνι, και το μαχαίρι. «Αυτό που μας ενδιαφέρει» συνέχισε, «το είπε πολύ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από τη δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί και δημόσιοι λειτουργοί οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και μαζί νοσηρά φαινόμενα και αποστήματα ετών που δεν είναι δυνατόν να είναι ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου».

«Αν πάρουμε λίγο ιστορικά τα πράγματα από την αρχή, να θυμίσω ότι η πρώτη γενναία γυναίκα που μίλησε για αυτά που της είχαν συμβεί ήταν, ως γνωστόν, η Σοφία Μπεκατώρου. Μίλησε στο πλαίσιο μιας ημερίδας «Σπάσε τη σιωπή. Μίλησε, μην ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υφυπουργείο Αθλητισμού μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών στον αθλητισμό. Αμέσως, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πήραμε θέση, προκειμένου να σπάσει αυτό το απόστημα, να οδηγηθούμε στην κάθαρση. Και η κάθαρση δεν είναι ποτέ μια εύκολη ιστορία, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Από την αρχή, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώσαμε όχι μόνο τη συμπαράσταση στα θύματα, αλλά την απόλυτη ενθάρρυνση, την απόλυτη ενίσχυση».

Η Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην περίπτωση του ηθοποιού Πέτρου Χαϊκάλη δίχως να αναφερθεί σε άλλες υποθέσεις και ονόματα που έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες, αναφέρθηκε σε παλαιότερες εγκωμιαστικές κριτικές της Έλενας Ακρίτα ενώ τόνισε πως «Ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον Λιγνάδη προσωπικά και δικός μου φίλος, δεν υπήρξε ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακούγοντας ξανά το “V.O.L 3” των 2002 GR…

Αν το 1981 ήταν η χρονιά των Sharp Ties και των Scraptown, δύο συγκροτημάτων δηλαδή που αφουγκράζονταν τον βρετανικό ήχο της εποχής, τον ήχο των UB40 και βεβαίως εκείνον της 2 Tone (Madness, Specials, Bad Manners κ.λπ.), το 1982 ήταν η χρονιά των 2002 GR. Εννοώ πως δεν ήταν η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *