Μενδώνη: Ο Ερντογάν αποφάσισε την πολιτιστική απομόνωση της Τουρκίας

Την άμεση αντίδραση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη προκάλεσε η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή να ακυρωθεί ο νόμος του 1934 που χαρακτήριζε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο, πράξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μετατροπή της σε τζαμί.

“Την επόμενη μέρα από τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, ήρθε η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή”, δήλωσε η κυρία Μενδώνη.

“Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου.

Κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω.

Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της”, τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβούλιο της Ευρώπης: H Tουρκία οδεύει προς ένα αυταρχικό καθεστώς

«Στην Τουρκία λαμβάνει χώρα μία δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς», συμπεραίνει η «Επιτροπής της Βενετίας», αρμόδια για τον έλεγχο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο, μετά από έρευνα εβδομάδων. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από[…]

Περισσότερα »

Πολιτιστική ατζέντα… προτάσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας (18/9)

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…  Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζεται το δεκαήμερο παραστάσεων του πολυσυζητημένου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου “StillLife” σε δική του σκηνοθεσία, εικαστική σύλληψη και ερμηνεία απόψε, αύριο και από 23 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2014 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανανεωμένη και ξαναδουλεμένη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *