Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι ότι θα υπάρξει συμφωνία – διαφορές για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό στη σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου ότι παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των κρατών, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Υπάρχουν ακόμη διαφορές”, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. “Δεν μπορώ να πω σήμερα αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία την Παρασκευή”.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι Ιταλία και Γερμανία ήρθαν σε συμφωνία για τη βασική δομή των προτάσεων.

Η Σύνοδος

Το επόμενο μεγάλο πολιτικό ραντεβού είναι η Σύνοδος Κορυφής της προσεχούς Παρασκευής, με χαμηλές -προς το παρόν – προσδοκίες εύρεσης συμβιβαστικής λύσης, παρά την πρόταση Μισέλ. Η πρόταση αφορά και στο ΕΣΠΑ (Πολυετής προϋπολογισμός) στο οποίο δεν αλλάζουν οι ελληνικές επιδιώξεις, αντιθέτως δίδεται μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες.

Αντιθέτως, στο πεδίο του σχεδίου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων, πιο μεγάλο αγκάθι στην αντιπρόταση Μισέλ θεωρείται το δεδομένο πλέον περιθώριο ολοκλήρωσης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων σε 3 + 3 χρόνια αλλά και ο κυρίαρχος ρόλος του Συμβουλίου.

Μένει να φανεί η αντίδραση άλλων κρατών και θεσμών στην αντιπρόταση αλλά και αν τελικά θα επαληθευτούν οι δηλώσεις Λαγκάρντ για δεύτερη Σύνοδο Κορυφής πριν το τέλος Ιουλίου. Στόχος είναι να υπάρξει συμβιβαστική λύση η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει σε νέο χρήμα νωρίς μέσα στο 2021.

Η αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ σήμερα και αύριο λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις για την έβδομη αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση έχει ως μεγάλο μέτωπο το νέο πτωχευτικό νόμο (τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να φέρει σε διαβούλευση τον Ιούλιο για να ισχύσει από το 2021), αλλά και το μεταβατικό σχέδιο-γέφυρα για τους “πληττόμενους”. Διαμορφώνεται όμως και ο οδικός χάρτης υλοποίησης μιας σειράς από άλλα προαπαιτούμενα που μένει να φανεί πώς και αν θα συνδεθούν με το νέο “πακέτο”.

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και τον Αύγουστο με την κυβέρνηση να καλείται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις και να εκδοθεί έκθεση συμμόρφωσης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ευρώπη και Ρωσία σπέρνουν ανέμους και η Ελλάδα θερίζει θύελλες”

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική οικονομία οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης. Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, «κάθε δράση δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς η αντίδραση της[…]

Περισσότερα »

Δεν αποδέχεται η Tρόικα τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Περαιτέρω αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητά η τρόικα, καθώς εκτιμά πως ο ισχύων νόμος των 100 δόσεων θα αυξήσει το δημοσιονομικό κενό του 2015, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ελληνικές κυβερνητικές πηγές. «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις» επανέλαβε από τις Βρυξέλλες[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *