Μετά τα δικαστήρια κόλλησαν… Μετρό και Τραμ

Του Νίκου Παρασκευά

Σοβαρότατες καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης όχι μόνο για το θέμα των δικαστηρίων, για το οποίο φαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καταλάβει τίποτα, όπως δείχνει η απάντηση που έστειλε ο Γ. Γραμματέας του κος. Παπασπύρου αλλά και για το θέμα του μετρό και του τραμ, έκανε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κλείνοντας την παρουσίαση της στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Ο κ. Μώραλης είπε ότι σε συνάντηση που είχε χθες με την ηγεσία της Αττικό Μετρό ενημερώθηκε ότι τα έργα θα καθυστερήσουν και άλλο με απρόβλεπτες συνέπειες για την πόλη. Δηλαδή το τραμ προβλέπεται να έρθει το 2019 ενώ το μετρό στο τέλος του 2021 ή και το 2022.

Ο κ. Μώραλης είπε ότι ο Πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια είχε πει ότι ο Πειραιάς θα είναι μια από τις προτεραιότητες της Κεντρικής Διοίκησης. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Οι πράξεις άλλα δείχνουν. Οι καθυστερήσεις στο τραμ και το μετρό είναι διαδοχικές ενώ και το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου φαίνεται ότι έχει κολλήσει.  Ο κος. Μώραλης υπογράμμισε ότι ενώ ο Δήμος έχει κάνει όλα όσα του έχουν ζητηθεί, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει κάνει ακόμα το παραμικρό και βγάζει και ανακοινώσεις για να του ζητήσει…τα ρέστα. Εκεί που μας χρώσταγαν, είπε χαρακτηριστικά ο κος. Μώραλης, πάνε να μας πάρουν και το βόδι. Φτάνει πια! Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη Ράλλειο Δικαστικό Μέγαρο. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε το συμφέρον του Δήμου. Τρεισήμισι χρόνια είναι πολλά. Εάν θέλει το Κράτος να κάνει Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά ας το κάνει, έχει λύσεις. Ο Δήμος σε κάθε περίπτωση θα κοιτάξει το συμφέρον του.

Στον Δήμαρχο απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη που είπε ότι ο Πειραιάς παραμένει στο κέντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και ότι τα έργα στο μετρό και στο τραμ μπορεί να καθυστερούν αλλά θα γίνουν. Όσο για το Δικαστικό Μέγαρο είπε ότι κατέθεσε ερώτηση μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά για να μάθει τι γίνεται.  Τόνισε όμως, ότι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν τα Δικαστήρια στη Ράλλειο.

Γ. Σταματογιάννης: Η υπόθεση παλινδρομεί 

Επιμένει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στην παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Ραλλείου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την μετατροπή του σε δικαστικό μέγαρο, μετά και την ανακοίνωση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, περί ανάκλησης της απόφασης αν δεν υπάρξει άμεσα εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σταματογιάννης τόνισε στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» ότι η υπόθεση παλινδρομεί αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να ζητά εκ νέου ενημέρωση. Ανέφερε δε, ότι επίκειται επερώτηση στη Βουλή για το θέμα αλλά και συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, προκειμένου να προχωρήσει τουλάχιστον η έγγραφη χρηματοδότησης του έργου.  (της Κωνσταντίνας Πετούση).

 

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η άλλη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που παρίστατο στη παρουσίαση η Εύη Καρακώστα που είπε ότι η Κυβέρνηση ποντάρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάλεσε το Δήμαρχο να κάνει καταγραφή των κτηρίων που έχει ο Δήμος και να υποβάλει προτάσεις στην Κυβέρνηση για την χρήση τους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Όσον αφορά για την COSCO είπε ότι επειδή έχουμε να κάνουμε με ιδιώτη πλέον στον ΟΛΠ, η πόλη πρέπει να επιβάλει τα σημεία εξόδου του λιμανιού και τα θέλω της.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος υπογράμμισε ότι από πέρσι είχε πει ότι ούτε το τραμ ούτε το μετρό θα έρθουν στην ώρα τους στον Πειραιά γιατί αυτό δεν έχει γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια. Η Αττικό Μετρό όλο παρατάσεις παίρνει και όλο αναβάλει την έλευση των δύο μέσων στην πόλη. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει ο Δήμος να απαιτήσει αντισταθμιστικά μέτρα για την προστιθέμενη ζημία που υφίσταται ο Πειραιάς. Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμισε, να διαιωνίζεται μια κατάσταση και η Αττικό Μετρό να την περνάει χωρίς καμία συνέπεια.  Όσον αφορά τα Δικαστήρια είπε ότι είναι πολύ φυσικό η Κυβέρνηση να κωλυσιεργεί γιατί δεν έχει λεφτά να τα φτιάξει. Ας πει όμως την αλήθεια και ας περιοριστεί στο να διαμορφώσει όσο καλύτερα γίνεται τους χώρους στο υπάρχον δικαστικό κτήριο.

Τέλος για την COSCO είπε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Πειραιά και όπως είπε ο Δήμαρχος πρέπει να την αξιοποιήσουμε παράλληλα με την ΟΧΕ και τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛτΑ: Μειώσεις των ανταποδοτικών τελών για επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση του τζίρου τους λόγω των έργων

Σε ανακοίνωσή του το ΛτΑ για δημοτικά τέλη και ΔΗΡΑΠ αναφέρει: Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (13-11-2017) ήταν η μείωση των ανταποδοτικών τελών. Η δημοτική κίνηση το «Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς  Η πόλη μας» έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον κ. Δήμαρχο να συζητήσουμε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *