Μετά την Ναυμαχία της Πρεβέζης έγινε και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου κε Ερντογάν

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

“Η νίκη του Οθωμανού ναυάρχου Μπαρμπαρόσα επί των δυνάμεων της Δύσης στην Πρέβεζα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1538, κατέστησε την Μεσόγειο μία τουρκική λίμνη”, ανέφερε σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Πρεβέζης.

«Το 1538 υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με την ναυμαχία της Πρέβεζας κατέστησε την Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε την δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει σε γραπτό μήνυμα το γραφείο επικοινωνίας του Ερντογάν.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Ναυτικό μας θα φέρει εις πέρας όλες τις αποστολές του και στο μέλλον, όπως το έκανε στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας με τις μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του», προσθέτει το μήνυμα, που καταλήγει με το χαιρετισμό του Τούρκου προέδρου προς όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους.

Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε ειδικό βίντεο με αφορμή την επέτειο, όπου στο τέλος ακούγεται και ο ίδιος ο Ερντογάν απαγγέλλει δύο στίχους από το ποίημα «Σημαία» που αναφέρεται στον αγώνα της Τουρκίας για την «Γαλάζια Πατρίδα».

Επίσης, η τουρκική προεδρία δεν παρέλειψε να διοργανώσει και μία νυχτερινή υπερπαραγωγή στον Κεράτιο Κόλπο της Κωνσταντινούπολης με φωτεινά ολογράμματα, με τα οποία αναπαριστούσε την Ναυμαχία της Πρεβέζης.

Από την δική μας πλευρά τώρα δεν έχουμε παρά να επισημάνουμε ότι ο τούρκος πρόεδρος είναι πολύ επιλεκτικός ως προς την ιστορική του μνήμη.

Ας θυμίσουμε λοιπόν στον κ. Ερντογάν ότι 33 χρόνια μετά την Ναυμαχία της Πρεβέζης έγινε μία άλλη Ναυμαχία που ήταν πιο καθοριστική ως προς τον ρου της Ιστορίας. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571.

Σε εκείνη την αναμέτρηση οι ενωμένοι στόλοι των χριστιανικών δυνάμεων της δυτικής Ευρώπης, κατατρόπωσαν τον στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου.

Η καταστροφή των Τούρκων αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής, ειδικά των Ελλήνων και αποτέλεσε την αφετηρία μιας σειράς επαναστατικών ενεργειών εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία άρχισε από τότε την πορεία της παρακμής της.

Η “τουρκική λίμνη”, που επικαλείται ο Ερντογάν, είχε διάρκεια μόλις 33 ετών, μικρό διάστημα για την αιωνιότητα που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα.

Γι’ αυτό λοιπόν οι γείτονες και ο ηγέτης τους ας διδαχθούν από την ιστορία και να έχουν υπόψιν ότι η μεγαλομανία τους, όχι μόνο δεν τους βγήκε σε καλό αλλά αποτέλεσε αφορμή για την συρρίκνωση τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πού εορτάζει στις 15 Αυγούστου ο χριστιανικός κόσμος, είναι η μεγαλυτέρα από τις εορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητρός του Κυρίου, τις θεομητορικές εορτές.

Περισσότερα »

1 comment

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *