Μετά το Παρίσι… Αθήνα για τράπεζες και πλεονάσματα

Με θετικό πρόσημο επιστρέφει από το Παρίσι η ελληνική αποστολή «εξασφαλίζοντας» τη συμμετοχή της Γαλλίας και ειδικότερα των γαλλικών επιχειρήσεων, στην προσπάθεια της Ελλάδας για κάλυψη του επενδυτικού κενού και τη στήριξη της στη μετάβαση ενός νέου μοντέλου υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα καθώς δύο επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων θα συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Η πρώτη επίσκεψη αφορά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί Ντε Γκίντος. Στο πλαίσιο διαλέξεων που διοργανώνει το ΙΟΒΕ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα μιλήσει για “Τις τάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και τις Προοπτικές της Ελλάδας» με τη συμμετοχή επίσης, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη θέση αναμένεται να κατέχει η σειρά αιτημάτων που έχει «καταθέσει» η Κυβέρνηση με ορίζοντα την απόφαση για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

«Δέσμευση» για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Στην κάλυψη μέρους του επενδυτικού κενού μέσω της περαιτέρω σύσφιξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας αποσκοπεί η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Φόρουμ που διοργάνωσε το ελληνογαλλικό επιμελητήριο με τίτλο «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται».
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, η αγρο-διατροφική βιομηχανία, ο τουρισμός και οι υποδομές δημιουργώντας άμεσα πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται
• οι γαλλικές επιχειρήσεις να εντατικοποιήσουν τις επενδύσεις τους μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων
• να υποστηρίζουν τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία
• να υποστηρίξουν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
• να διευκολύνουν τον προσδιορισμό ελληνικών και γαλλικών εταιριών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν.
Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Παρίσι συναντήθηκαν με εκπροσώπους των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole, HSBC, Societe Generale Banque publique d’investissement. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η επανεργοποίηση των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα σε ότι αφορά τη συγχρηματοδότηση μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• να ενισχύσουν την ελληνογαλλική συνεργασία για την υλοποίηση της φιλοδοξίας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, μέσα από γαλλικές επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην οικολογική μετάβαση της Ελλάδας σε τομείς όπως υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών.
• στον τουριστικό τομέα, έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη συνεργασίας στο θεματικό τουρισμό, ιαματικό, υγείας, γαστρονομικού, περιβαλλοντικού τουρισμού
• στον τομέα της γεωργίας, να ενισχυθούν οι κοινές θέσεις για τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ απηύθυνε ανοιχτά κάλεσμα στις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, μια χώρα που «ανορθώνεται», όπως είπε, χάρη στο «πολιτικό θάρρος» της σημερινής κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Πρέπει να πάτε. Δεσμευθείτε στην Ελλάδα, επενδύστε, αδράξτε τις ευκαιρίες επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες» δήλωσε χαρακτηριστικά απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη του ελληνογαλλικού φόρουμ.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με πολυεθνικές

Κάλεσμα στις πολυεθνικές εταιρίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να επενδύσουν στην Ελλάδα απήυθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους από 24 πολυεθνικές της Γαλλίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της τεχνολογίας, της ασφάλισης, του τουρισμού, των ποτών και του φαρμάκου.
Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση του MEDEF (French Business Confederation) να οργανώσει σύντομα επίσκεψη Γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.
naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Λίφτινγκ» στη διεθνή εικόνα της χώρας με 8 δράσεις

«Η στρατηγική διαχείριση της εικόνας της χώρας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα εθνικής σημασίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (ΣΕΕΠ) και τόνισε ότι «σε αυτή την ιστορική στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουμε την εικόνα και τη φήμη[…]

Περισσότερα »

Κουμουνδούρου για «υπόθεση Μανιαδάκη»: Έξι σημαντικές επισημάνσεις

Η «υπόθεση Μανιαδάκη» αναμένεται να προκαλέσει πολλούς γύρους πολιτικής αντιπαράθεσης έως ότου μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει. Πάντως, κύκλοι της Κουμουνδούρου μελέτησαν όλα τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τη συνέντευξη του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, αλλά και τα δημοσιεύματα για την κατάθεσή του και έχουν καταλήξει σε 6[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *