Μη μισθωτοί: Στη «Διαύγεια» οι ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοτελώς απασχολουμένων και των αγροτών, από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2020, αναμορφώνεται το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για κύρια σύνταξη.

Κύριο γνώρισμα του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τον ασφαλισμένο της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία θα ενταχθεί.

Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται πλέον από το φορολογητέο εισόδημα και τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μία εκ των οποίων οφείλει να επιλέξει ο ασφαλισμένος, έχοντας, ωστόσο, τη δυνατότητα να διαφοροποιεί ετησίως την επιλογή του με βάση την οικονομική δυνατότητά του και την προσδοκία για σύνταξη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, πέραν των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος.

Οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2020, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση ένα σύστημα έξι ασφαλιστικών κατηγοριών. Παράλληλα, προβλέπεται τριετής μεταβατική περίοδος σταδιακής αύξησης των εισφορών.

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα: Η χώρα θα συνεχίσει να είναι κάτοχος χρέους της Ευρωζώνης

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα θα συνεχίσει να είναι ένας υπεύθυνος, μακροπρόθεσμος κάτοχος χρέους τηςΕυρωζώνης και πως ελπίζει ότι η ελληνική κρίση μπορεί να επιλυθεί με τον κατάλληλο τρόπο, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Τα σχόλια του Κινέζου πρωθυπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βέλγιο πριν από τη συνάντησή[…]

Περισσότερα »

Ακόμη κι αν υπάρχουν σημεία διαφωνίας, μιλάμε την ίδια γλώσσα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποσκοπεί σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε ευρωπαίος κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *