Το Εθνικό Θέατρο στην εκμάθηση Ελληνικών στους πρόσφυγες

Το Μικρό Εθνικό* ξεκινά τις δράσεις του με ένα πιλοτικό θεατρικό εργαστήρι στα ελληνικά, που απευθύνεται σε εφήβους πρόσφυγες, ηλικίας 13-18 ετών από Ανοιχτές  Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και από ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στον χωρο του Εθνικού θεάτρου καθημερινά Δευτέρα-Πέμπτη για έναν μήνα.

8 επεισόδια-μικρές παραστάσεις μιας ιστορίας παρουσιάζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, και λειτουργούν κατ’ αρχήν ως αισθητική εμπειρία που εμπλέκει και συγκινεί, και η οποία γίνεται αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και αναπαραστατικές τεχνικές. Έτσι κινητοποιείται η δραματική, κιναισθητική και γλωσσική αντίληψη και έκφραση των παιδιών.

Το σύνολο των επεισοδίων συνιστά μια ιστορία, για ένα ταξίδι…. Ένα αγόρι φεύγει από τον τόπο του για να γλιτώσει τον πόλεμο και τελικά καταφέρνει να φτάσει  σε έναν νέο προορισμό. Το πρόγραμμα αυτό προωθεί μια μάθηση που στηρίζεται στην επικοινωνιακή προσέγγιση. Εστιάζει όχι σε γραμματικούς κανόνες και δομές αλλά στη  χρήση της γλώσσας ζωντανά και στη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών.

Τελικά μέσα από τη συγκίνηση της θεατρικής εμπειρίας, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει η ομάδα και τη χαρά της συλλογικής δημιουργικότητας με όχημα την ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνεται η υιοθέτηση και χρήση της από τους συμμετέχοντες. Βήμα που σαφώς διευκολύνει την προσαρμογή τους στο νέο πολιτισμικό περιβάλλον, την επικοινωνία τους με αυτό, και την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο.

Υπεύθυνες για τον σχεδιασμό του προγράμματος και τη σκηνοθεσία είναι η
Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτις και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού και η Άρτεμις Μάνου, ηθοποιός και φιλόλογος, ΜΑ στην διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερη γλώσσα.

Επεξεργασία κειμένου: Βαγγέλης Κυριακού, Άρτεμις Μάνoυ

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:
Αργυρώ Ανανιάδου, Αλέξης Κοτσόπουλος, Αμαλία Τσεκούρα, Λευτέρης Αγγελάκης, Μαλαματένια Γκότση, Νικόλας Αναστασόπουλος, Νίκος Καρύδης, Χρήστος Σουγάρης, Μαρία Σαββίδου, Άρτεμις Μάνου, Μιχάλης Φωκάς.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού σωματείου των φίλων της Σχολής Χιλλ.

*Η παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου πλέον ονομάζεται σε Μικρό Εθνικό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται ο 6ος κύκλος του “Game of Thrones”!

Προσδεθείτε και ετοιμαστείτε: Tην Κυριακή 24 Απριλίου έρχεται ο έκτος κύκλος του «Game of Thrones»! Το ΗΒΟ ανακοίνωσε επιτέλους την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η σειρά και θα μάθουμε επιτέλους την τύχη του Τζον Σνόου!  Το πρώτο επεισόδιο θα φέρει την σκηνοθετικη υπογραφή του Τζέρεμι Ποντέσουα, ο οποίος έχει δώσει[…]

Περισσότερα »

Eθνικό Θέατρο: Μια παράσταση με αφορμή την «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς

To Eθνικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά με ανανεωμένο θίασο, την «Οπερέττα» μια παράσταση με αφορμή την «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.  Μέσα σε έναν εξωπραγματικό κόσμο, όπου η ενδόμυχη ανάγκη των ηρώων για επιστροφή στην ανωριμότητα υπαγορεύει κάθε είδους κίνηση, ξετυλίγετε μια αλλόκοτη, ποιητική ιστορία. Η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *