Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μικρολίμανο: «επιτέλους μπαίνει τάξη στην αναρχία»

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες από το Μικρολίμανο: Συμεών Πεϊμανίδης. 

Οι καίριες παρεμβάσεις, προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας για επισκέπτες και επιχειρήσεις,  έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό εκτελεστεί, με τις τελευταίες πινελιές του έργου να μπαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ, το χρονοδιάγραμμα του έργου τηρήθηκε σχεδόν απαρέγκλιτα, με τις όποιες καθυστερήσεις να οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. αρχαιολογικά ευρήματα, παράκαμψη του δικτύου ύδρευσης κ.α.). Από τότε μέχρι σήμερα η πορεία των εργασιών βαίνει ομαλά και όλες οι πλευρές δηλώνουν περισσότερο ή λιγότερο ευχαριστημένες.

Έτσι, έχοντας καταγράψει όλες τις φάσεις του μεγαλεπήβολου έργου, το Κανάλι Ένα 90.4 βρέθηκε για άλλη μια φορά στο ιστορικό Μικρολίμανο, ώστε να πραγματοποιήσει μια νέα αυτοψία και να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και θαμώνες της περιοχής.

Το Μικρολίμανο παίρνει σάρκα και οστά

Το φωτογραφικό υλικό που συλλέξαμε αποτελεί πειστήριο όσων λέχθηκαν παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, η τοποθέτηση των νέων καλαίσθητων τσιμεντένιων πλακών στον υπαίθριο χώρο των καταστημάτων εστίασης έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν εγκατασταθεί και τα μεταλλικά στέγαστρα (πέργκολες).

Σε τροχιά ολοκλήρωσης όμως βρίσκεται τόσο ο νέος χώρος περιπάτου δίπλα στη θάλασσα, όσο και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Σε αυτά τα δύο σημεία της παρέμβασης οι ρυθμοί είναι  εξίσου εντατικοί. Το προηγούμενο διάστημα η περατζάδα άρχισε να παίρνει την τελική της μορφή, με τον κόσμο ήδη να τη χρησιμοποιεί διερευνητικά. Ζήτημα μερικών (πάντως όχι πολλών) ημερών είναι να τελειοποιηθεί και η διαπλάτυνση στα πεζοδρόμια της οδού Ναυάρχου Βότση. Η πλακόστρωση έχει σχεδόν τελειώσει και απομένει ουσιαστικά η αφαίρεση του προστατευτικού πλέγματος που περιβάλλει τον χώρο.

Μικρολίμανο
Ανάπλαση στο Μικρολίμανο

 

Ωστόσο, αν κάτι λειτουργεί ανασταλτικά στην παράδοση του νέου Μικρολίμανου  -και ομολογουμένως προκαλεί μια αλγεινή εντύπωση- είναι το σημείο, στο οποίο εντοπίστηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα, στην μια άκρη του Μικρολίμανου (προς το νέο Φάληρο). Ασφαλώς, σε αυτό το κομμάτι δεν μπορούν να επέμβουν οι εμπλεκόμενοι στην ανάπλαση φορείς, παρά μόνο η αρχαιολογική υπηρεσία. Ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα όσους θέλουν να επισκεφτούν τα παρακείμενα μαγαζιά. Κι αυτό γιατί είναι γνωστή η μετατροπή της Ακτής Κουμουνδούρου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με πλήρη απαγόρευση της στάθμευσης.  Οπότε η επιλογή είναι μία: Στάθμευση κάπου λίγο μακρύτερα και περπάτημα. Κατ’ αυτό τον τρόπο νοηματοδοτείται και το «λίφτινγκ». Τι νόημα, άλλωστε, θα είχε ο περίπατος που δημιουργείται, αν οι επισκέπτες πάρκαραν απευθείας έξω από κάποιο μαγαζί;

Καταγράφοντας τις απόψεις

Λίγο παρακάτω από τον τόπο της ανασκαφής βρίσκεται το κατάστημα εστίασης, με τον υπεύθυνο του οποίου ήρθαμε σε επαφή. Ο κος. Γρηγόρης τηρεί μια στάση αναμονής για τα έργα που εκτελούνται και τον αντίκτυπό τους. Μας μετέφερε πως η επιχείρηση αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, λόγω της σκόνης που σηκώνεται από τα έργα της ανασκαφής, δείχνοντάς μας συγκεκριμένα μέρος του εξοπλισμού που χρήζει τακτικού καθαρισμού μέσα στη μέρα.  Η κριτική του εδράζεται στο ότι η διαδικασίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν ταχύτερα, χωρίς όμως να παραγνωρίζει τις αντικειμενικές δυσκολίες που ανέκυψαν. Ο ίδιος ελπίζει πως ο χώρος περιπάτου και η νέα οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων θα έχουν, τελικά, ένα θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, λιγότερος επιφυλακτικός ήταν ο Γιάννης, ο υπεύθυνος του νεώτερου  cafe – bar που βρίσκεται στην περιοχή της ανάπλασης. Με ξεκάθαρο τόνο, αναφορικά με την διευθέτηση του εξωτερικού χώρου των επιχειρήσεων, είπε πως «επιτέλους μπαίνει μια τάξη στην αναρχία», την οποία βέβαια θεωρεί γενικευμένο φαινόμενο. «Στο Μικρολίμανο έχουν μπει καλοί επιχειρηματίες με καλό προσωπικό», σχολίασε και πρόσθεσε πως «η ανάπλαση σίγουρα θα βοηθήσει πολύ την περιοχή και γενικά τον Πειραιά».

Θετικά εκφράζονται και επισκέπτες της περιοχής. Η ομοιομορφία μεταξύ των στεγάστρων αποτελεί γι’ αυτούς «ευχάριστη αλλαγή», που περίμεναν καιρό για να δουν. Ενδεικτικά είναι τα όσα μας είπε ένας θαμώνας παρακείμενου καταστήματος. «Το γούστο αντικατέστησε την αυθαιρεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Περιμένουμε να το δούμε στην τελική του μορφή και να κρίνουμε τότε», συνέχισε.

Κοντολογίς

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το έργο θα δώσει μια άλλη πνοή στον Πειραιά, εκφράζοντας την άποψη πως ο συνδυασμός των ολοκληρωμένων υπηρεσιών με το καλό κλίμα που εισπράττουν από τον περιβάλλοντα χώρο θα κάνουν την πόλη συνολικά πιο εξωστρεφή. Οι δύο αυτοί παράγοντες συλλειτουργώντας και μόνο θα φέρουν την «άνοιξη», σε μια περιοχή που πάλεψε και ταλαιπωρήθηκε αρκετά, για να παραμείνει στη λίστα των καλών προορισμών για διασκέδαση και καλό φαγητό. Άλλοι πάλι εκφράζουν έναν σκεπτικισμό και ασκούν κριτική για την ταχύτητα των έργων. Κανείς όμως δεν προτιμά το παλιό Μικρολίμανο απ’ το νέο, με τους λόγους να είναι κάτι παραπάνω από προφανείς.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , ,