Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μιλήστε – Δεν είστε μόνες»: Η Ολομέλεια για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την έκκληση «Μιλήστε – Δεν είστε μόνες» προς τις γυναίκες-θύματα βίας, υπό την σκιά των 13 δολοφονιών γυναικών, μόνον φέτος, και της έξαρσης της έμφυλης βίας, σύσσωμη η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σε ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η Βουλή τίμησε ακόμη σήμερα, με αφορμή την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, την εθνική αντίσταση του λαού μας κατά της βίας των δυνάμεων κατοχής, σε εκδήλωση στην Ολομέλεια.

Εκ μέρους της κυβέρνησης η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στο νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων στο οποίο προκρίνεται, μεταξύ άλλων, ως άξονας βασικής προτεραιότητας η πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, και τόνισε ότι σε αυτό περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις, για πρώτη φορά από όλα τα υπουργεία, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων των φύλων και του φαινομένου της βίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο, ενώ παράλληλα προωθείται η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Επίσης έκανε ειδική μνεία στην δεύτερη ετήσια έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών, από το υπουργείο Εργασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, των τραγικών συνεπειών της στα θύματα, στους οικείους τους, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την ανάδειξη των σημαντικών θεσμικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης και βίας στην προσωπική και δημόσια ζωή κάθε γυναίκας, κάθε κοριτσιού, κάθε παιδιού. «Προστατεύουμε και υποστηρίζουμε όλες τις γυναίκες-θύματα βίας να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους με το δίκτυο δομών μας, τα σαράντα τρία συμβουλευτικά κέντρα, τους δεκαεννέα ξενώνες φιλοξενίας, την εικοσιτετράωρη γραμμή 15900. Τα στελέχη του Δικτύου παρέχουν απρόσκοπτα στις γυναίκες-θύματα ολοκληρωμένες φροντίδες ψυχολογικής, κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής στήριξης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Η παράταση της χρηματοδότησης του δικτύου, έξι μήνες πριν τη λήξη της προηγούμενης, ήταν μείζονος σημασίας για τη συνέχιση ποιοτικών παροχών σε γυναίκες, ιδίως σε περιόδους που επιβάλλουν την προστασία της υγείας και την ασφάλεια όλων μας» είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια υφυπουργός.  Τέλος, μίλησε για την νέα καμπάνια του υπουργείου Εργασίας, τις «Λέξεις μαχαίρια» η οποία απευθύνεται στις γυναίκες-θύματα βίας, αλλά και στο ευρύτερο συγγενικό τους περιβάλλον, τονίζοντας πως από ένα σημείο και έπειτα οι λέξεις των θυτών γίνονται μαχαιριές για τα θύματα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαράλαμπος Αθανασίου, αφού τόνισε ότι η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να μείνει στη σκιά και αφορά τους πάντες αφού δεν κάνει διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, τη μόρφωση, την κοινωνική θέση ή την καταγωγή, κάλεσε όλους να μιλήσουν «τώρα και όπου μπορούν» στέλνοντας το μήνυμα «Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».
Αναφερόμενος δε στην «κορυφαία πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού» απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η ενότητα, η συστράτευση, η αλληλεγγύη, η ομόνοια, είναι στοιχεία που συνθέτουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και οφείλουμε όλοι μας ως λαός να τα αναδεικνύουμε, να τα υπηρετούμε και να αισθανόμαστε υπερήφανοι για το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι.

Πηγή:ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,