Μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ στα αντίμετρα

Στα βαθιά μπαίνει από σήμερα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο Χίλτον καθώς η κυβέρνηση έστειλε χθες τις παρατηρήσεις της στα κείμενα των μνημονίων, του ευρωπαϊκού και του ΔΝΤ, τα οποία προσδιορίζουν τα μέτρα του 2% του ΑΕΠ, για το 2019 και 2020, τα αντίμετρα που θα ληφθούν εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντίμετρα περιλαμβάνουν 1% του ΑΕΠ φορολογικές ελαφρύνσεις και 1% του ΑΕΠ αυξήσεις δαπανών.
Από τα φορολογικά, ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ, περίπου 1,4 δις. ευρώ σχεδιάζεται να προέλθει από μειώσεις φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και άλλο 0,1% του ΑΕΠ (180 εκατ. ευρώ) από μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Συνεπώς στον ΕΝΦΙΑ η ελάφρυνση θα είναι πολύ μικρή, ενώ η έμφαση θα δοθεί στη φορολογία εισοδήματος.
Στον τομέα των δαπανών προβλέπεται αύξηση κυρίως στο πλαίσιο του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, ενώ αναμένεται επίσης η επιχορήγηση σχολικών γευμάτων και η τόνωση επενδύσεων σε δημόσια έργα.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, εκτός από το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές, επανέρχεται το θέμα της δυνατότητας πώλησης φαρμάκων over the counter δηλαδή εκτός φαρμακείων.

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και οι οφειλές

Σημαντική υποχώρηση κατά 15,4%, παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 συγκριτικά με το 2017, ενώ μείωση παρουσίασε και ο συνολικός αριθμός των οφειλετών. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στα 10,943 δις ευρώ έναντι 12,931 δις ευρώ το 2017, 13,906 δις ευρώ[…]

Περισσότερα »

Eurogroup: Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι συζητήσεις για την προσέγγιση ΔΝΤ και ΕΕ στο θέμα του ελληνικού χρέους με σκοπό να πεισθούν τα κοινοβούλια των εταίρων, από τα οποία περνάει η έγκριση της ελληνικής δόσης, πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να δώσουν το πράσινο φως για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *