MIT: Ξύλο ως πρώτη ύλη για μεγάλα κτήρια

Η δημιουργία ενός σχεδίου για μεγάλο κτήριο, όπου η βασική ύλη που χρησιμοποιείται είναι το ξύλο, αποτελεί το αντικείμενο ενός project τάξης του ΜΙΤ.

Όπως αναφέρει το MIT News, το «Longhouse» έχει σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι η ανέγερση και λειτουργία κάθε είδους «συμβατικού» μεγάλου κτηρίου σήμερα απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, μαζί με τους ρύπους που αυτό συνεπάγεται. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στη Maine Mass Timber Conference, αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης του ξύλου.

Ο Τζον Κλάιν, ερευνητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ και διδάσκων σε εργαστήριο ονόματι Mass Timber Design, το οποίο και δημιούργησε το νέο σχέδιο, εξηγεί πως «στη Βόρεια Αμερική έχουμε αφθονία δασικών πόρων… είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιούμε δασικά προϊόντα βιώσιμα, και τα δάση υποβάλλονται σε διαδικασίες απομείωσης, για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών και εξάπλωσης εντόμων».

Όπως σημειώνει ο Κλάιν, οι περισσότεροι σκέφτονται το ξύλο ως υλικό κατάλληλο μόνο για κτήρια λίγων ορόφων, αλλά όχι για πραγματικά μεγάλα κτήρια. Παρόλα αυτά, κάποιοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ξύλου σε μεγαλύτερες δομές, περιλαμβανομένων κτηρίων μέχρι και 20 ορόφων. Όπως υπογραμμίζει, με αυτή την τεχνολογία θα μπορούσαν να είναι δυνατά ακόμα και ψηλότερα κτήρια- μάλιστα, ένα από τα πιο ψηλά ξύλινα κτήρια στον κόσμο είναι το John W. Olver Design Building στο University of Massachussets Amherst.

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που προκύπτουν από τη χρήση ξύλου σε μεγάλα κτήρια είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς – ωστόσο ο Κλάιν απαντά ότι δοκιμές έχουν δείξει πως τα «mass timber» κτίρια είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά από αυτά που χρησιμοποιούν ατσάλι, καθώς το ξύλο που εκτίθεται σε φωτιά παράγει εκ των πραγμάτων ένα στρώμα στάχτης, η οποία είναι μονωτική και μπορεί να προστατέψει τον κύριο όγκο του ξύλου για πάνω από δύο ώρες. Αντίθετα, το ατσάλι μπορεί να καταρρεύσει απότομα, καθώς μαλακώνει και κάμπτεται λόγω της φωτιάς.

Το κτήριο που σχεδιάστηκε από την τάξη του ΜΙΤ χρησιμοποιεί μεγάλες δοκούς φτιαγμένες από στρώματα ξύλου συγκολλημένα μαζί – μια διαδικασία γνωστή ως LVL (laminated veneer lumber). Αυτές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μεγάλων αψίδων, που βοηθούν στην αύξηση της αντοχής του κτιρίου. Επίσης, η οροφή είναι ειδικά διαμορφωμένη για να φέρει ηλιακούς συλλέκτες και παράθυρα για φυσικό φωτισμό και παθητική ηλιακή θέρμανση. Το κτήριο θα είναι σε μεγάλο βαθμό προκατασκευασμένο, και η διαδικασία ανέγερσής του θα είναι ιδιαίτερα εύκολη, σύμφωνα με τον Κλάιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Microsoft: Απέκτησε το τμήμα Συσκευών και Υπηρεσιών της Nokia

Η Microsoft Corp ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του τμήματος Συσκευών και Υπηρεσιών της Nokia. Η εξαγορά έχει εγκριθεί από τους μετόχους της Nokia και από τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς σηματοδοτεί το ξεκίνημα της ένωσης αυτών των δύο οργανισμών, σαν μία ομάδα.[…]

Περισσότερα »

Το ίντερνετ θα «πέσει» για 24 ώρες μέσα στο 2017

Μεγάλο χτύπημα από χάκερ ίσως ρίξει το ίντερνετ για 24 ώρες αφήνοντας εκατομμύρια υπολογιστές ανά τον κόσμο χωρίς σύνδεση, όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη εταιρία προστασίας τεχνολογίας LogRhythm. Ο υπεύθυνος ασφάλειας επικοινωνιών και αντιπρόεδρος της εταιρίας James Carder, μιλώντας στο Business Insider, τόνισε πως δεν θα είναι απλά ένα τεχνικό πρόβλημα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *