Μητροπολίτης Πειραιώς: Δεν λησμονούμε τον Στρατηγό Νικηταρά

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Μνημόσυνο για τον Στρατηγό Νικήτα Σταματελόπουλο, τον θρυλικό ήρωα της Επανάστασης του 1821 Νικηταρά, τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας.

Η δέηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 171 χρόνια από τον θάνατο του Νικηταρά στον Πειραιά (25 Σεπτεμβρίου 1849), με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα».

«Συμπληρώνονται τον επόμενο χρόνο 200 χρόνια από της ιστορικής εκείνης ηρωικής επαναστάσεως των πατέρων μας απέναντι σε μία τεσσάρων αιώνων σκλαβιά και δουλεία. Και καλούμεθα εμείς οι νέοι Έλληνες να χαριστούμε από τα νάματα και την προσφορά των ηρώων και μαρτύρων μας, τα μηνύματα ζωής, σε μία εποχή που είναι τόσο επίκαιρα και τόσο χρήσιμα και ουσιώδη», είπε ανοίγοντας την σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

«Έχουμε το προνόμιο, εδώ στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς, την Παναγιοσκέπαστη αυτή εκκλησιά, να έχουμε ένα δικό μας άνθρωπο, έναν πρωτεργάτη της εθνεγερσίας μας, το Νικήτα Σταματελόπουλο ή Τουρκοφάγο. Τον Στρατηγό του γένους, τον ήρωα της Επαναστάσεως, τον αδάμαστο αγωνιστή, τον μάρτυρα της αληθείας, ο οποίος εδώ, έξω από το Ναό, στεκόταν τυφλός κι εγκαταλελειμμένος και επαιτούσε για να εξοικονομήσει την δυνατότητα επιβιώσεως. Σε αυτόν τον ηρωικό άνδρα, τον αγέρωχο, τον βαθιά πιστό και αφιερωμένο στην πατρίδα, αφιερώνουμε αυτή την ώρα την προσευχή μας», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

«Ανακαλούμε στη μνήμη μας τους αγώνες του και τα μαρτύρια του. Γιατί σήμερα δεν είμαστε το υπόλοιπο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, δεν είμαστε επιλήσμονες του πατροπαράδοτου κάλλους μας, της αυτοσυνειδησίας και ιδιοπροσωπίας μας, χάρις σε τέτοια πρόσωπα, όπως ο ήρωας Στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος.

Και μην λησμονούμε ότι τότε, στα τέσσερα εκατόχρονα της δουλείας, πέντε για την βόρειο Ελλάδα, αρκούσαν μόνο δύο λέξεις στον καδή, ότι “γίνομαι μουσουλμάνος” και αμέσως έφευγες από την τάξη των ραγιάδων, έπαυες να πληρώνεις κεφαλικούς φόρους, έπαυε για’ σένα το παιδομάζωμα και όλα τα δεινά της σκλαβιάς και γινόσουν άρχοντας, γινόσουν επίζηλος κατακτητής και “μεγάλος” και “σπουδαίος”. Και ποιος κράτησε το Γένος μας, την πίστη και στην Ρωνιοσύνη; Η Αγία μας Εκκλησία», ανέφερε.

«Γι’ αυτό λοιπόν νομίζω ότι δεν λέω κάτι σπουδαίο, υπομνημίσκων ακριβώς το μεγάλο χρέος  απέναντι στη μητέρα και τροφό μας, αγία μας Εκκλησία, και στους μάρτυρες και ήρωες, τα παιδιά της, όπως ακριβώς ο Νικήτας Σταματελόπουλος. Θα ήθελα να συγχαρώ πολλές φορές και με όλη μου την καρδιά, τους αδερφούς που έρχονται από την γεννέτειρα του, το Τουρκολέκα, που πάντοτε υψώνουν την σημαία της Ρωνιοσύνης και τους Γένους και μεταλαμπαδεύουν αυτά τα ζείδωρα νάματα της πατρίδος και της πίστεως στην διάδοχη γενιά. Τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω και εύχομαι να έχουν πάντοτε το φως του Χριστού και το φως των ηρώων στην ζωή τους και στην πορεία τους και στο έργο τους», είπε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.

Στην προτομή του Νικηταρά

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος και τα μέλη της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» μετέβησαν στην προτομή του ήρωα στον περίβολο του Γηροκομείου Πειραιώς, όπου εψάλη δέηση χωρίς την συμμετοχή πιστών, λόγω των υγειονομικών μέτρων προστασίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Ιωάννης Σταματελόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Νικηταρά και τέλος οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

«Είμαστε από το χωριό του Νικηταρά. Κάθε χρόνο η Αδελφότητα Τουρκολεκαίων τιμάει εδώ την μνήμη του Στρατηγού, ο οποίος πέθανε πάμπτωχος στις 25 Σεπτεμβρίου 1849, εδώ στον Πειραιά. Όπως είπε ο δεσπότης μας, επαιτούσε εδώ, έξω από την Ευαγγελίστρια, κάθε Παρασκευή, για να ζήσει την οικογένεια του. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, μας έκανε εδώ την προτομή του Νικηταρά και τον ευχαριστούμε πολύ. Κάθε χρόνο είμαστε εδώ για να τιμούμε τον ήρωα Στρατηγό», δήλωσε στο kanaliena.gr o κ. Σταματελόπουλος.

«Ο ίδιος ο Νικηταράς έλεγε ότι γεννήθηκε στην Νέδουσα της Μεσσηνίας. Ωστόσο στο Τουρκολέκα υπάρχει το σπίτι του, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο, όπου φιλοξενούμε εκεί διάφορά κειμήλια του και είναι ανοικτό στο κοινό. Ακόμα και τώρα το σπίτι – μουσείο είναι επισκέψιμο, τηρώντας βεβαίως όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα», σημείωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύποπτοι φάκελοι: Εντοπίστηκαν άλλοι πέντε – Στους 39 το σύνολο

Πέντε νέοι «ύποπτοι» φάκελοι, πανομοιότυποι με αυτούς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους προορισμούς, εντοπίστηκαν σήμερα από τις Αρχές και ήδη πήραν τον δρόμο για το Γενικό Χημείο του Κράτους, για ανάλυση. Οι τέσσερις βρέθηκαν στα ΕΛΤΑ Πειραιά, Σπάρτης, Καλαμάτας και Τρίπολης και ο πέμπτος στα ΤΕΙ Θεσσαλίας στη[…]

Περισσότερα »

“Καίνε” τα ακτοπλοικά εισιτήρια και φέτος το καλοκαίρι

Σε ακριβό “σπορ” έχει μετατραπεί η χρήση ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, με τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά να είναι σχεδόν απλησίαστες. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, το κόστος της ακτοπλοϊκής μετακίνησης είναι ίσο ή υψηλότερο από ότι η αντίστοιχη αεροπορική. Μπορεί το κόστος των εισιτηρίων να μην είναι σημαντικά διαφοροποιημένο από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *