Μητσοτάκης: 2,5 δισ. ευρώ για ένα εμβληματικό έργο ανάπτυξης της Αυτοδιοίκησης

Τον οδικό χάρτη ανάπτυξης που ταυτοχρόνως αποτελεί έναν οδικό χάρτη κοινωνικής φροντίδας παρουσίασαν την Πέμπτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πρόκειται για το Νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά και να εκσυγχρονίσει τη δομή των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Μητσοτάκης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «εμβληματικό», είναι όπως είπε «η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας, αλλά και ο πυλώνας του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα».

«Όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους και ταυτόχρονα κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα, καθώς οι επιλογές που την αφορούν είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Από τις πρώτες μας θεσμικές παρεμβάσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης, το υπουργείο έδειξε το στίγμα του που ήταν να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά να απελευθερωθεί και από την παράλυση που στην πράξη προκαλούσε η απλή αναλογική» προσέθεσε ο κ Μητσοτάκης, με την επισήμανση ότι μέσα από τους συγκεκριμένους άξονες θα πραγματοποιηθούν 5.000 παρεμβάσεις -έργα, σε όλους τους δήμους της χώρας και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, με στόχο να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων: Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι: ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή, χωρίς να ξεχνάμε την έννοια της πολιτικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός αφού τόνισε πως «θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας», προανήγγειλε ότι σύντομα θα προχωρήσουν δύο ακόμη μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

-Η αλλαγή του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες προμήθειες με νομοσχέδιο που θα έρθει από το υπουργείο Υποδομών στη Βουλή πριν τον Αύγουστο για μεγαλύτερη ευελιξία

-Η μεταφορά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους.

“Η Αυτοδιοίκηση μοχλός ανάπτυξης”

Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας, ώστε να γίνει η αυτοδιοίκηση μοχλός ανάπτυξης.

Οπως είπε, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα πρόγραμμα με τις αρετές του πολιτικού από τον οποίο πήρε το όνομά του, ενώ το στίγμα του ΥΠΕΣ είναι να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον εναγκαλισμό του κράτους και από την απλή αναλογική.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη δράσεων: Καινοτομία, ευελιξία και προοπτική.

«Ο σχεδιασμός θέτει σε μεγάλη προτεραιότητα την έννοια της δικαιοσύνης. Στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, με κριτήρια και πρέπει να είναι αδιάβλητο, όλες οι διαδικασίες να γίνονται ψηφιακά», είπε, θυμίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν αγνοεί 461 έργα που ήταν ώριμα αλλά έμειναν  χωρίς χρηματοδότηση λόγω αδιαφορίας και ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Θα ήθελα κάθε Δήμος και Περιφέρεια της χώρας να συνδέσει τουλάχιστον ένα έργο του με μακρόπνοη προοπτική, με την εμβληματική ημερομηνία του 2021. Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη πόρων, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει βάλει πολλές φορές τα γυαλιά στην κεντρική διοίκηση και πρέπει να σας πω ότι αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του κάθε τοπικού άρχοντα. Με ενδιαφέρει το μεράκι του και το ενδιαφέρον του για τους συμπολίτες του», είπε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον τομέα της υγείας, με οδηγό την εμπειρία της πανδημίας».

ΥΠ.ΕΣ.: Χιλιάδες έργα σε όλη την ελληνική Περιφέρεια

Τα 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια και θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης, ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την παρουσίαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι 11 προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι έχει ως πρώτο σταθμό την 31.12.2020, και πρόκειται για:

1) Εργα ύδρευσης: 300 εκατ.

2) Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων: 200 εκατ.

3) Αξιοποίηση προγραμμάτων σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης: 150 εκατ.

4) Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνίες ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση βιοαποβλήτων: 220 εκατ.

5) Εργα αστικής αναζωογόνησης (δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αδέσποτα ζώα): 300 εκατ. ευρώ

6) Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος με έμφαση στη σχολική στέγη και σχετικές απαλλοτριώσεις (μεταξύ των οποίων 14 σχολεία ΑΜΕΑ): 300 εκατ.

7) Μελέτες και έργα αντισεισμικής προστασίας δημοτικών κτηρίων και σχολικών μονάδων: 40 εκατ. ευρώ

8) Smart cities (Εξυπνες πόλεις): 130 εκατομμύρια ευρώ

9) Ανοιχτοί χώροι: Πρόγραμμα αναβάθμισης μικρών αθλητικών χώρων και χώρων αναψυχής, καθώς και έργα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε ακτές και θάλασσες: 40 εκατ.

10) Εργα αγροτικής οδοποιίας: 70 εκατ.

11) Μελέτες: 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν κυρίως οι μικροί Δήμοι, χωρίς τεχνικές υπηρεσίες. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου θα ανοίξει το Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ.

 Παραλλήλως, ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως και ο πρωθυπουργός,  αναφέρθηκε και εκείνος στο γεγονός ότι σύντομα θα προχωρήσουν δύο μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση:

– Η αλλαγή του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες προμήθειες.

– Η μεταφορά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους.

Σύμφωνα με τον ΥΠ.ΕΣ. «τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ενημερώσουμε με ημερίδες και ηλεκτρονική επικοινωνία  όλους τους Δήμους, Περιφέρειες και τους πολίτες» για το πρόγραμμα.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «ήδη εκτελούνται 77 έργα ύψους 105 εκατ. που έχουν ήδη δημιουργήσει 1.100 θέσεις εργασίας», ενώ τα 461 έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης» έχουν προϋπολογισμό 560 εκατ. ευρώ.

Πλην του πρωθυπουργού στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ) Ιωάννης Καλτσάς, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 1,5 δισ. και οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τα 20 μεγαλύτερα έργα από τον “ΦΙΛΟΔΗΜΟ”

Την επιμέλεια και την κατασκευή είκοσι μείζονος σημασίας έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙλΟΔΗΜΟΣ» του υπουργείου Εσωτερικών, στο εξής αναλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που παρουσιάστηκε στο Ιδρυμα Νιάρχος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ο ίδιος από το υπουργείο Εσωτερικών τη λίστα των μεγαλυτέρων έργων προκειμένου να ενταχθούν στο συνολικό χρηματικό ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δαπανηθούν προκειμένου να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί στο έπακρο η ζωή των πολιτών.

Στη βάση αυτού του εμβληματικού στρατηγικού προγράμματοςτα είκοσι μεγάλα έργα είναι τα εξής:

1) Εργα Υδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά (Β’ Φάση) – Κατασκευή Νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου και Αρχαγγέλου, 21.332.000 €

2) Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.00 €

3) Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Φράγμα Καστρακίου έως τις κεντρικές δεξαμενές Αγρινίου, 17.728.560 €

4) Κατασκευή δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου – 2019. 15.200.000 €

5) Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων(ΕΕΛ) οικισμού Ερέτριας, 13.672.240,53 €

6) Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Εργων σε περιοχές Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής, 12.400.000 €

7) Εφαρμογή ζωνοποίησης και αντικατάσταση παλαιών αγωγών δικτύου πόλεως Τρικάλων, 12.050.000 €

8) Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αλιάκμονα από τη συμβολή με τον παραπόταμο Στραβοπόταμο (Γκαλεσαβο) εως τη γέφυρα Αμμουδάρας, 11.130.000 €

9) Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, 11.127.000 €

10) Αποχετευτικό δίκτυο και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Λεβιδίου Δήμου Τρίπολης, 10.950.593,26 €

11) Εργα διευθέτησης – αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, 10.285.000 €

12) Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, 9.419.130,74 €

13) Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Αξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 €

14) Εργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορώνης Δήμου Πύλου – Νέστορος (έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού), 7.825.700 €

15) Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού και σύνδεσή τους με την υφιστάμενη ΕΕΛ Λεχαινών, 6.233.000 €

16) Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου & ΓΕΛ Κορώνης, 5.995.535 €

17) Υδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς, 5.696.966,56 €

18) Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής, 5.650.245,64 €

19) Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Σιάτιστας Ν. Κοζάνης, 5.454.389,14 €

20) Αποχέτευση ακαθάρτων Δ.Ε. Ακρωτηρίου, περιοχή Χωραφάκια – Σταυρός, 5.000.000 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διήμερη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη

Στην Κρήτη θα βρίσκεται από σήμερα για διήμερη περιοδεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μεσσαρά, όπου στο Πολύκεντρο Μοιρών θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και θα συζητήσει αγροτικά θέματα και προβλήματα της περιοχής με έμφαση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *