Μητσοτάκης: Απολογισμός δυο χρόνων στην ηγεσία της ΝΔ

Πως αποτιμά η Πειραιώς την διετή παρουσία του Κυριάκου στο τιμόνι του κόμματος. Η οργανωτική ανασυγκρότηση, το οικονομικό συμμάζεμα και η ανανέωση. Η δημοσκοπική στασιμότητα και η γαλάζια επιχειρηματολογία.
Ήταν 10 Ιανουαρίου 2016, δύο χρόνια πριν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος είχε ξεκινήσει από τη θέση του αουτσάιντερ στον εσωκομματικό μαραθώνιο, έκανε τελικά την έκπληξη και εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των περίπου 405.000 πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες. Η ευθύνη μεγάλη, οι προκλήσεις πολλές, το βάρος που έπρεπε να σηκώσει στην πλάτη του προκειμένου να επαναφέρει την λαβωμένη παράταξη σε νικηφόρα τροχιά, έντονο.
«Οι ψηφοφόροι έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει η ΝΔ σε ανανέωση, όντας παράλληλα ενωμένη. Μαζί προχωράμε και αφήνουμε πίσω όσα μας χωρίζουν», είχε πει στην πρώτη του δήλωση και σήμερα, σε έναν μίνι απολογισμό του έργου του, εμφανίζεται ευχαριστημένος από τα πεπραγμένα του, μολονότι -όπως υποστηρίζει- έχει πολλά ακόμα να κάνει.

Οικονομικά

Στην Πειραιώς επικρατεί ικανοποίηση για την «οργανωτική ανασυγκρότηση» που επιτεύχθηκε και την τάξη που μπήκε στα οικονομικά του κόμματος αυτό το διάστημα. Έτσι, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές, «μέσα σε 21 μήνες από 8,2 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά έξοδα έχουν περιοριστεί σε 2,1 εκατ. ευρώ, μια μείωση της τάξης του 74,4%». Επιπλέον, τονίζουν, το πρώτο εννεάμηνο του περασμένου έτους, 101.761 πολίτες προμηθεύτηκαν την κάρτα μέλους της Ν.Δ., αποφέροντας στο κόμμα έσοδα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
Πλέον, ο στόχος για το 2018 είναι να επιτευχθεί η κομματική λειτουργία μόνο από ιδιωτική χρηματοδότηση και η χρήση της κρατικής χρηματοδότησης αποκλειστικά να προορίζεται στην εξυπηρέτηση μόνο των δανειακών υποχρεώσεων. «Ήταν συνθήκη επιβίωσης της ΝΔ, αλλά και μία ένδειξη στους πολίτες ότι πρώτα πρέπει να συμμαζέψουμε και να αλλάξουμε το ‘μαγαζί’ μας και το σπίτι μας, και και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε», δηλώνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανανέωση

Μέσα στην τελευταία διετία ήταν εμφανές το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο και τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που κινούνται σε αυτό, με φόντο μια ενδεχόμενη μελλοντική μετεκλογική συνεργασία. Στα δύο συνέδρια, εξάλλου, που διεξήχθησαν αυτό το διάστημα ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα κομματικά όργανα (πολιτική επιτροπή, εκτελεστική επιτροπή και περιφερειακές οργανώσεις), ενώ παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, που προέκυψε μετά από εσωτερικό διάλογο και θα εφαρμοστεί εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.
Παράλληλα, επιδιώχθηκε η προσέλκυση νέων και ικανών στελεχών μέσα από διάφορες δράσεις, ενώ δημιουργήθηκε το Μητρώο Στελεχών απ’ όπου στοχεύεται η ανάδειξη φρέσκων προσώπων τα οποία, μεταξύ άλλων, θα στελεχώσουν τα επόμενα γαλάζια ψηφοδέλτια. «Καταλαβαίνω ότι κάθε φορά που ανοίγουμε τις πόρτες μας και φέρνουμε νέο κόσμο στη ΝΔ, ταράσσουμε λίγο τις υφιστάμενες ισορροπίες. Για μένα, όμως, η ανανέωση είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε 56 επισκέψεις στην Ελλάδα και 24 στο εξωτερικό.

Προκλήσεις

Η προσπάθειά του πάντως, όπως διαπιστώνει εμπράκτως και ο ίδιος, δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν μια στασιμότητα στα γαλάζια ποσοστά και, όπως αναγνωρίζει η ηγετική ομάδα της ΝΔ, απευθύνεται σε μια σε μια κοινωνία πολλαπλώς απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας, τονίζει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, και αναζητά τρόπους προκειμένου να να διευρυνθεί η εκλογική του απήχηση.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι εμείς μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους», ομολογεί και χαρακτηρίζει ως «πολύ μεγάλη πρόκληση να μιλήσουμε σε όλη την ελληνική κοινωνία». Στο στόχαστρό του, οι μικρομεσαίοι και οι πιο αδύναμοι και δέσμευσή του, οι επενδύσεις και η εξεύρεση μέσω αυτών νέων θέσεων εργασίας. Από τα βασικά σημεία, άλλωστε, της στρατηγικής του, είναι η διάδοση του θετικού αφηγήματος της ΝΔ αναφορικά με το σχέδιό της για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.
Η ρητορική της ΝΔ, πάντως, θα πρέπει να προσαρμοστεί, ανάμεσα στα άλλα, και στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι. «Μπορεί να τελειώνει η δανειακή σύμβαση, ωστόσο τα μνημονιακά μέτρα θα συνεχιστούν για πολύ ακόμα, εξαιτίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είναι η φράση που έχει ήδη αρχίσει να επικοινωνεί το επιτελείο του κόμματος, επικεντρώνοντας την αντιπολιτευτική τακτική στα κυβερνητικά… πεπραγμένα, την φορολογία, τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων.

Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ

Στις Βρυξέλλες και πάλι σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας καθώς προγραμματίστηκε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού το μεσημέρι με με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνλερ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών, είχαν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *