Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή η τουρκική προκλητικότητα

Διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός των θεμάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πρόταση που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, του οποίου δυσανάλογο βάρος σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης.

Επίσης, εξετάστηκε η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη πριν την Σύνοδο Κορυφής

«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος  στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα» τόνισε εκ νέου ο πρωθυπουργός.

 

με πληροφορίες από naftemporiki.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Σύνοδος θα ενώσει τις χώρες του Νότου»

Της Λιάνας Γουγή… «Η σημερινή σύνοδος είναι πολύ σημαντική, καθώς ο Νότος έχει κοινά προβλήματα και μπορεί να φτάσει σε κοινές λύσεις», είπε μιλώντας στο «Κανάλι 1» η γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. «Η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων των μεσογειακών χωρών προς την κατεύθυνση εξασφάλισης της[…]

Περισσότερα »

ΚΚΕ: Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Δεκέμβρη του ’44

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Τετάρτη εκδήλωση με θέμα «70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του ’44,σύγχρονα διδάγματα», σήμερα Τετάρτη 3 Δεκέμβρηκαι ώρα 19.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης «Δεκέμβρης του ’44,κρίσιμη ταξική σύγκρουση» από τον Μάκη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *