Μητσοτάκης: Εγιναν πολλά τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης

«Εχουμε κατακτήσει την αξιοπιστία», τόνισε o πρωθυπουργός. Υλοποιούμε νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε πει όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ποια νομοσχέδια έρχονται ως το τέλος του έτους. Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, να μετρά η ψήφος των αποδήμων στην Επικράτεια.
Στην κοινοβουλευτική διαδικασία έγιναν δεκτές δεκάδες προτάσεις άλλων κομμάτων. Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πλαισιώνει τη Βουλή, συνομιλεί μαζί της, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αυτό, είπε, προκάλεσε αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν καιρό να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis. «Δεν συνιστούσε περιφρόνηση του αντιπάλου, αλλά έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών».

«Εγιναν πολλά στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης», υποστήριξε. Υλοποιούμε νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε πει όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε αμέσως 22% τον ΕΝΦΙΑ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο φορολογικός συνυελεστής για τα μικρά εισοδήματα πέφτει στο 9%, στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και στα μερίσματα από 10% στο 5%. Ετσι αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ θα έχει όφελος 910 ευρώ. «Να ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ». Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ανασταλεί για τρία χρόνια ο ΦΠΑ και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ανακαίνιση κτιρίων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες (ΔEH, πανεπιστημιακό άσυλο, δήμοι κ.λπ.). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει οριστικά τον βραχνά των κόκκινων δανείων και μάλιστα χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν με ούτε ένα ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα επιτόκια που δανείζεται η Ελλάδα είναι χαμηλότερα από ποτέ, ενώ τρέχει η διαδικασία αποπληρωμής των πανάκριβων δανείων του ΔΝΤ. Πρώτη φορά δανειστήκαμε με αρνητικό επιτόκιο, τόνισε.

Στις επενδύσεις, είπε, προχωρούν εμβληματικά σχέδια όπως αυτά στο Ελληνικό και τον ΟΛΠ «Εχουμε κατακτήσει την αξιοπιστία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλα τα παραπάνω δεν είναι ένα απρόσωπο σχέδιο, αλλά εφαρμογή όσων πιστεύουμε ότι έχουν ανάγκη οι Ελληνες. Δεν αποφασίζουμε μέτρα στο όνομα των μέτρων. «Το έργο μας είναι το πιστεύω μας».

Το μεταναστευτικό

Θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων και θα γίνουν γρηγορότερες οι διαδικασίες στο άσυλο, είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. «Το θέμα θα βρει τη θέση του στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα».

Τα επόμενα βήματα

Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί μαζί με όλους τους πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που είχε προ εβδομάδων τεθεί σε διαβούλευση.
Εως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το τελευταίο θα περιλαμβάνει μια συνολική παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα, όπως είπε.

Τέλος, πριν τελειώσει η χρονιά, σειρά έχουν η ψήφος στους Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, η πρώτη παρέμβαση για το σύστημα υγείας, το νέο σύστημα πολιτικής προστασίας και η μεταρρύθμιση για τα δημόσια πανεπιστήμια καθώς και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επί του τελευταίου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα τα χρήματα θα δοθούν προκαταβολικά, για να βοηθηθούν οι δικαιούχοι. «Το επίδομα θα προκαταβάλλεται, έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε».

Οι απόδημοι

Η ψήφος τους δεν είναι απλά αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Είναι πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα και προβλέπεται στο Σύνταγμα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς και έχω διάθεση για υποχωρήσεις. Με μια εξαίρεση: δεν θα δεχτούμε οι πολίτες του εξωτερικού να θεωρηθούν δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο επίκεντρο της Βαλκανικής Συνόδου

“Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος”, με τη σημερινή 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. “Θεωρώ ότι έχουμε[…]

Περισσότερα »

Ολ. Γεροβασίλη: Πολιτική η λύση στα κόκκινα δάνεια

«Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα κόκκινα δάνεια» δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Κ.Ε., Όλ. Γεροβασίλη, και περιέγραψε έναν «ενδιάμεσο φορέα που θα ελέγχει την ικανότητα του ποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δε το κάνει και εκείνου που έχει πραγματική αδυναμία». «Κοινωνική ευαισθησία, προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» είναι τα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *